با توجه به اينكه دختر در 9 سالگي تكليف ميشود و پسر در 15 سالگي چه توجيهي دارد؟ عدهاي ميگويند به دليل اينكه دختر عادت ماهيانه ميشود و در اين ايام از عبادت محروم ميشود لذا براي جبران آن زودتر تكليف ميشود. اگر اين توجيه درست باشد، بايد بگويم كه دختر در دوران عادت ماهيانه فقط از نماز و روزه محروم است در حالي كه بايد در دوران تكليف از ساير گناهان اجتناب كند. پس اين توجيه قابل قبول نيست. لطفاً توضيح دهيد.


براي پاسخ به اين سؤال ابتدا توجه به چند نكته ضروري است: 1. دانش بشر محدود و احاطه او بر همه اسرار عالم غيرممكن است . 2. خداوند، حكيم علي الاطلاق است و افعالش بر اساس حكمت عاليه و مصلحت تمام، محقق ميشود. 3. نسبت خداي تعالي به همه بندگان علي السوأاست و جز باتقواترين انسانها هيچكس نزد او شأن ويژهاي ندارد.

4. آفرينش مرد و زن جهت بقاي حيات و تكامل روحي و معنوي هر دو جنس است و هر يك در تكميل ديگري نقش اساسي دارد.

از مجموع آنچه ذكر شد معلوم ميشود كه خداوند متعال بي آنكه جنسي را بر جنس ديگر ترجيح دهد، بر اساس حكمت و مصلحت جامعه وجود بر آنها پوشانده و از آنها خواسته در كنار يكديگر و در سايه رحمت الهي، با احساس آرامش و اعمال محبت نسبت به يكديگر، راه تقوي و تعالي را طي كنند، بي آنكه مرد بودن مزيتي براي مردان و زن بودن نقصي براي زنان باشد.

آري از آنجا كه ساختمان جسمي و روحي مرد و زن ناهمانند ولي هماهنگ با يكديگر است، وظائف و تكاليف نيز متفاوت و متناسب با ساختار وجودي آنان تنظيم شده است. هم علم و هم تجربه و مشهودات عيني، رشد و بلوغ جسمي و فكري سريعتر دختر را همواره اثبات كرده است و اين حقيقت براي ما جاي هيچ ترديدي را باقي نگذاشته است. بنابراين مكلف شدن دختران در سن نه سالگي امري بر اساس طبيعت و واقعيت جسمي و روحي آنهاست. در عين حال كسي نگفته است، خداي حكيم و مهربان، همان دقت و سختگيري را كه درباره اشخاص مسّن اعمال ميكند، نسبت به دختر نه ساله روا ميدارد، آنچه هست اين كه دختر در سن نه سالگي به درگاه الهي پذيرفته ميشود و رسماً به عنوان يك انسان متشخص و بالغ و عاقل، در زمره عبادتگران و مخاطبين خداي تعالي قرار ميگيرد و اين مسئله نه تنها نقصان و يا سختگيري نيست، بلكه نوعي تفضل و توجه خاص نسبت به نوع زنان است كه به دليل رسالت و نقص مادري كه بسيار عظيم و گرامي است، مشمول توجه و تفضّلي عميقتر و بيشتر از آنچه مردان، از آن بهرهمند شدهاند، واقع شدهاندو دختران در سن نه سالگي در حالي كه پسران هم سن آنها مشغول كودكي و بازي كردن هستند به پيشگاه الهي تشرف مييابند و شش سال قبل از پسران با آداب و احكام دين انس ميگيرند تا بتوانند در درون خويش انسانهاي پاكنهاد، خداپرست، صالح و سالم بپرورانند. و البته آنچه گفته شد فقط بخشي از حقيقت است و ممكن است نكات ديگري در ميان باشد كه فعلاً براي بشر ناشناخته مانده است. حال اگر ما به دليل نقص ذاتي و نارسايي عقل و دانش خود نتوانيم به همه اسرار و رموز عالم احاطه پيدا كنيم، بي شك با اعتقاد به علم بيپايان و حكمت و تدبير الهي بايد سرتسليم در برابر او فرود آوريم و علم آنچه را كه نميدانيم به معصومين (:) واگذاريم و با هدايت و ارشاد آنان تا آنجا كه لازم است به شمهاي از حقايقي كه بر ما پوشيده است آگاهي يابيم.











جامعة الزهراء

بازگشت