من خيلي دوست دارم در نماز و يا قرآن و دعا حضور قلب داشته باشم و تنها به معبود يكتا فكر ميكنم و خيلي هم تلاش كردم اما موفق نشدم. وقتي به نماز ميايستم سعي ميكنم حواسم را جمع كنم ولي در ركعتهاي بعدي يادم ميرود كه چند ركعت خواندم و يا چه گفتم. با اينكه شايد درست خوانده باشم اما دلم راضي نميشود و دوباره نمازم را تكرار ميكنم. گاهي از دست خودم عصبي ميشوم و تصميم ميگيرم ديگر نماز نخوانم. تا چند وقت پيش تنها در ركعات نماز شك ميكردم اما حالا هم در ركعات و هم در وضو هم در غسل شك ميكنم، لطفاً مرا راهنمايي كنيد.


خواهر گرامي، هدفي كه تعقيب ميكنيد، بسيار عالي است و بايد مطلوب همة ما قرار گيرد. وليكن هم شما و هم ما به دليل مشغوليتهاي مختلف و نيز غفلت از مبدأ هستي شايد نتوانسته باشيم جهت زندگي را به گونهاي برگزينيم كه رضايت خداي متعال را در پي داشته باشد. اما از اين بابت نگران نباشيد و به تلاش خود ادامه دهيد و بدانيد راه رسيدن به مطلوب بسيار طولاني است و نياز به حوصله و مداومت زياد دارد، و با كم حوصلگي انسان از رسيدن به مقصود بازميماند.

نكته مهم اين است كه هر قدر انسان مطيع خداوند بوده و در تمام ابعاد زندگي متوجه وظيفه الهي خود باشد، زمينه حضور قلب در نماز، بيشتر براي او فراهم ميشود. اما اگر مدام فكر كند كه اين عبادت به دلم نمينشيند، و يا خيالم راحت نيست، خود اين مطلب مانع حضور قلب است.

بنابراين توصيه ما اين است كه براي داشتن حضور قلب تمرين كنيد. به اين صورت كه هر جمله از نماز را مدتي مورد توجه قرار دهيد. مثلاً به مدت يك ماه «الحمد لله رب العالمين» را با توجه و حضور قلب بگوييد و وقتي گفتن اين جمله با حضور قلب برايتان جا افتاد، آية بعدي را مورد توجه قرار دهيد. همچنين در طول نماز هر جا از حواسپرتي به سوي تذكر برگشتيد، عبارات نماز را با توجه بگوييد.

براي درمان وسواس نيز بايد بدانيد كسي كه بيشترين كمك را به شما ميتواند بكند، خود شما هستيد كه بايد راه كنترل افكار وسواسي و جلوگيري از تبديل آنها به اعمال اجباري را پيدا نماييد. لذا بايد به طور مكرّر با شرايط و احوالي كه در شما ايجاد ناراحتي و اضطراب مينمايد، رو به رو شويد. به اين ترتيب كه آمادة وضو گرفتن شويد و عليرغم تمايل به انجام دادن چندين بارة وضو، آن را يك بار انجام دهيد و از تكرار اعمال جداً خودداري نماييد و سعي كنيد اين كار را در حضور شخص ديگري انجام دهيد تا به شما در كنترل اعمالتان كمك كند. دربارة نماز نيز حتي الامكان سعي كنيد نماز خود را به جماعت بخوانيد، و بدانيد كه عدم توجه به شك كثيرالشك نظر تمام فقها ميباشد. حضرت امام خميني(;) اعتناي به وسواس را حرام دانسته و فرمودهاند با بياعتنايي به وسوسه پوزة شيطان را به خاك بماليد. پس وقتي وظيفهتان ـ كه همان عدم توجه به شك است ـ را انجام دهيد، نه تنها احساس زدگي از عبادت را نميكنيد بلكه از عبادت نيز لذت ميبريد. پس اميدواريم در سايه توكل به خداوند و افزايش اعتماد به نفس و تقويت ارادة خود، بتوانيد بر اين حساسيت شديد نفس غلبه كنيد.











جامعة الزهراء

بازگشت