- اگر درنماز مغرب و عشاء جابجايي بيافتد چه مي شود ؟


ج1- اگر عمدا ترتيب نماز را بهم بزند , نماز باطل مي شود.
يعني: عمدا نماز عشاء را مقدم بر نماز مغرب بنمايد نمازش باطل است. اگر وقت دارد اعاده نمايد و اگر وقت گذشته بايد قضا نمايد . ولي اگر سهوا يا اشتباها بجاي نماز مغرب , عشاء را شروع كرد يا اگر بيش از خواندن نماز مغرب سهوا مشغول نماز عشاء شود و در بين نماز بفهمد كه اشتباه كرده است چنانچه تمام آنچه را خوانده يا مقداري از آن در وقت مشترك خوانده و به ركوع ركعت چهارم نرفته است, بايد نيت را به نماز مغرب بر گرداند و نماز را تمام كند و بعد نماز عشاء را بخواند . چنانچه در وقت مختص مغرب بفهمد اشتباه كرده بنابراحتياط واجب نمازش باطل است , و اگر به ركوع ركعت چهارم رفته بايد نماز عشاء را تمام كند بعد نماز مغرب را بخواند .
«توضيح المسائل حضرت آيه الله فاضل لنكراني , ص 124 – 125 , مسئله 1128 -737 »
نماز مغرب و عشاء هر كدام وقت مشتركي و مخصوصي دارند :
وقت مخصوص نماز مغرب از اول مغرب است تا وقتي كه از مغرب به اندازه خواندن سه ركعت نماز بگذرد. بنابر اين اگر كسي مسافر باشد و تمام نماز عشاء را سهوا در اين وقت بخواند نمازش باطل است . و وقت مخصوص نماز عشاء موقعي است كه به اندازه خواندن نماز عشاء به نصف شب مانده باشد كه اگر كسي تا اين موقع نماز مغرب را عمدا نخوانده باشد ,بايد اول نماز عشاءو بعد از آن نماز مغرب را بخواند و بين وقت مخصوص نماز مغرب و وقت مخصوص نماز عشاء وقت مشترك نماز مغرب و عشاء است كه اگر كسي در اين وقت اشتباها نماز عشاء را پيش از نماز مغرب بخواند و بعد از نماز ملتفت شود نمازش صحيح است بايد نماز مغرب را بعد از آن بجا آورد .
« توضح المسائل حضرت آيه الله فاضل لنكراني , ص 124 , مسئله 734»
خلاصه : اگر عمدا ترتيب نماز را رعايت نكند. يعني: نماز عشاء را مقدم بر مغرب بنمايد نماز باطل است ولي اگر سهوا باشد هر موقع يادش آمد. يعني: قبل از اينكه به ركوع چهارم برسد نيت را برگرداند به نماز مغرب نماز را تمام كند و بعد نماز عشاء را بخواند و اگر به ركعت چهارم رسيده بايد نماز عشاء را تمام كند بعد نماز مغرب را بخواند. بنابر احتياط واجب نمازش باطل است يعني : نماز مغرب را بخواند بعد نماز عشاء را هم بخواند .

پاسخگوئي به سؤالات ديني آستان قدس رضوي

بازگشت