براي اين كه نمازمان واقعي باشد و خوفمان از خدا بيشتر شود و تفكر عميقي در قرآن داشته باشيم، چه بايد كرد؟


نماز در صورتي واقعي ميشود كه تمام شرايط را دارا باشد. مثلاً اگر وظيفهاش وضو است، شرايط رعايت شود(1) و اگروظيفهاش تيمم است، طبق دستور انجام گيرد و در عمل تمام دستورهاي لازم را اجرا كند.

شرايط لباس و مكان نمازگزار رعايت گردد(2) واجبات نماز را لحاظ كند.(3) نماز در اوقات مقرر به خصوص در اول وقت خوانده شود و بالاخره نمازگزار قصد قربت داشته باشد؛ يعني نماز را براي انجام فرمان خدا بخواند.

اگر اخمورمذكوره رعايت شود، نماز چهره واقعي به خود ميگيرد گفتني است: واقعي بودن غير از مقبول بودن است.

براي بيشتر شدن خوف از خدا بايد دانست كه او از همه چيز (پنهان و آشكار) اطلاع دارد: قل ان تخفوا ما في صدوركم او تبدوه بعلمه الله(4). بايد فهميد آن چه مردم عمل ميكنند، او ميداند: ثم جعلناكم خلائف في الأرض من بعدهم لننظر كيف تعملون؛ پس شما را جانشينان آنها روي زمين پس از ايشان قرار داديم تا ببينيم چگونه عمل ميكنند(5). بايد در كنمود كه انسان پاداش و كيفر آن چه را عمل كرده، ميبيند، تي اگر به اندازه ذرهاي باشد: فمن يعمل مثقال ذرة خيراً يره و من يعمل مثقال ذرة شراً يره(6) و بالاخره بايد توه نمود كه آن چه انجام داده، فردا مجسم شده و جلوي چشم آدمي قرار ميگيرد: يوم تجد كل نفس ما عملت من خير محضراً و ما عملت من سوء(7).

براي ايجاد تفكر عميق در قرآن، همين بايد بداند كه كمتر كتابي را ميتوان يافت كه به اندازه قرآن مجيد در تحول جوامع بشري و سوق آنها به سوي تمدن تأثير به سزايي داشته باشد. براي هر انسان مسلماني شناختن قرآن يك وظيفه ديني است، تا با قانون اساسي دين خود آشما گردد و از اين منبع آسماني و نورمعنوي بهرهمند شود و اصول فكري صحيح و اخلاق پسنديده و اعمال نوراني فردي و اجتماعي و راه و رسم زندگي را از مكتبش فرا گيرد(8). اگر كسي بداند قرآن اين گونه در زندگي او مؤثر است، به يقين در آن تفكر خواهد نمود.

پينوشتها:

1 - توضيح المسائل مراجع، ج1، ص 172 - 187.

2 - همان، ص 503.

3 - همان، ص 552.

4 - آل مران (3) آيه 29.

5 - يونس (10) آيه 14.

6 - زلزال (99:) آيات 7 - 8.

7 - آل عمران، آيه 3.

8 - آشنايي با قرآن، از كتب درسي مراكز تربيت معلم، ص 1، با تلخيص.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت