چرا پايان نماز را با سلام تمام مي كنيم


آخرين مرحله نماز، سلام و درود فرستادن بر پيامبر اكرم (ص)،بندگان صالح و همة نماز گزاران است.
«تكبيرة الاحرام» اجازة ورود به نماز و «سلام» اجازة خروج از آن است.
در بارة حكمت و فلسفة «سلام» ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. احساس يگانگي و همدلي مسلمانان نماز گزار وقتي در سلام نماز به همهمؤمنان و بندگان صالح و بر خودش سلام ميدهد، احساس ميكند كه تنهانيست و يكي از آحاد امت بزرگ اسلام است و با مردان خدا، در هر جايزمين احساس همبستگي ميكند.
2. امان خواستن از خدا ؛ واژة سلام در ميان دو معنا مشترك است: 1 ـ درود وتحيت 2 ـ نام مقدس خداوند .
طبق معناي اول، معناي سلامهاي نماز روشن است ؛ ولي بر اساس معنايدوم ؛ اشاره و كنايه از اين است كه نماز گزار به اذن پروردگار، سلامتي و امن ازعذاب را براي مؤمنان تفأل ميزند.
چنانكه امام صادق (ع) ميفرمايد: «معني السلام في دَبر كلّ صلاةٍ الامان ؛معني سلام در آخر هر نمازي، امان است» يعني اگر نماز را در حالي كه قلبشخاضع است به جاي آورد از بلاهاي آخرت در امان خواهد بود». (مصباحالشيعة، ص 90، اسرار نماز، ص 162).
3. جلب رحمت الهي، امام علي (ع) ميفرمايد: در معناي «السلام عليكم ورحمة الله و بركاته» از خدا ترحّم خواستن براي خود و همه بندگان است، كهاين خود سبب ايمن شدن از عذاب قيامت است» (ميزان الحكمه، ج، 5، ص395).
4. ياد آوري نام الهي ؛ امام صادق (ع) فرموده است: «سلام، يكي از اسمهايخدا است و اگر ميخواهي سلام نماز را به خوبي انجام داده و معنايش را اداكني، پس بايد از خدا بترسي و دين و قلب و عقلت را سالم نگه داري و آنها رابه ظلمت گناه نيالايي». (آداب الصلاة، ص 399).
5. تلقين نيكي ها و شايستگي ها؛ يكي از درسها و ثمرات نماز اين است كههر نماز گزاري، در هر شبانه روز پنج بار به خود تلقين ميكند كه از بندگاننيكوكار و شايسته خداوند است (السلام علينا و علي عباد الله الصالحين).كسي كه نماز ميخواند، اگر به معناي اين جمله توجّه كند، وجدانش تحتتأثير قرار ميگيرد و سعي ميكند با پيام آن تلقين مخالفت نكند و اعمالخلاف مرتكب نشود و خود را هر چه بيشتر به نيكوكاران الگو نزديك سازد.(رموز نماز، ص 83).
6. ارتباط با فرشتگان؛
سلام، نوعي ارتباط با فرشتگان و اظهار دوستي با آنان است. در تاييد اينمطلب، روايتي نقل شده است از امام صادق (ع) پرسيدند: چرا در وقتسلام، نماز گزار رو به طرف راست بر ميگرداند، نه به چپ؟ فرمود: ملكي كهكارهاي بد را مينويسد، در طرف چپ است. و چون نماز همهاش خوباست و بدي در آن نيست، به طرف راست سلام داده ميشود، نه طرفچپ».
7. پيوند دوستي و محبت با ديگران ؛
سلام، خواستاري سلامتي، امنيت، خير و بركت و سعادت است. نماز گزار باسلام دادن، نشان ميدهد كه دوست دار و خير خواه همة خوبان و نيكوكاراناست و همواره آرزوي سلامتي آنان را دارد. اين مسأله باعث نزديكي قلبهابه هم و مستحكمتر شدن دوستيها و برادريها است.
گفتني است عربها هنگام خداحافظي از كلمه سلام عليكم استفادهميكنند.


ستاد اقامه نماز

بازگشت