چگونه مي توانم شوهرم را كه نسبت به نماز سهل انگار است را به نماز تشويق نمايم


ضمن تقدير و تشكر از احساس مسؤوليت و وظيفهشناسي شما، گفتني است كه قضاوت شتاب آلود درست نيست و نديدن نماز خواندن كسي، دليل بر ترك نماز از جانب او نيست. پس بايد با احتياط رفتار كنيد و اگر يقين كرديد كه وي نماز نميخواند، آن گاه به راه كارهاي ذكر شده، عمل كنيد.
بيميلي و بيرغبتي و عدم توجه در نماز معلول عوامل متعددي است از جمله:
الف) نشناختن نماز و اهميت و سر نهفته در آن.
ب) عدم شناخت و توجه كافي نسبت به معبود؛ يعني همو كه در نماز با او سخن ميگوييم.
ج) اشتغال ذهن و فكر و انديشه و تعلق قلب به دنيا و مسائل مادي.
براي ترغيب و تشويق به نماز، در آغاز بايستي زير بناهاي فكري فرد را مورد بررسي قرار داده و در اصلاح آن كوشيد.
ديدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستي، انسان، معاد و... اموري است كه داراي نتيجه مستقيم بر عملكرد فرد است. پس بايد به تقويت و اصلاح اين مباني كوشيد.
نماز، عملي است كه در مجموعه عقيده توحيدي، داراي معنا و فلسفه است. پس در آغاز بايستي اين مجموعه شناخته شود تا نماز جايگاه خود را در ذهن و انديشه فرد باز نمايد.
در بينش توحيدي اسلام و ديگر اديان الهي، انسان موجودي است كه به سوي كمال و لقاي پروردگار در حركت است: انا للَّه و انا اليه راجعون ؛ از خدائيم و به سوي او باز ميگرديم.
حال در اين مسير، ابزارهايي به مدد انسان ميآيد، تا او را از فراموش كردن مسير و هدف باز دارد كه از مهمترين آنها نماز است: اقم الصلوة لذكري ؛ نماز را براي ياد من بپا دار.
آدمي بدون نماز راه را گم خواهد كرد. نمازهاي پنج گانه همانند چراغهاي برق هستند كه مسيري طولاني و پر خطر را روشن كردهاند تا كسي راه را گم نكند و به بيراهه و سقوط كشانده نشود.
آنچه كه موجب ميگردد، برخي از نماز، رويگردان باشند و يا نسبت به آن تساهل كنند، ندانستن فلسفه نماز و يا دركي غلط از آن است. برخي چنين ميپندارند كه نماز انسان، نيازي را از خداوند برطرف ميكند كه البته خيالي واهي است. خداوند نيازي به هيچ مخلوقي ندارد. ازاينرو آنچه كه به عنوان عبادات بر آن تأكيد شده، جملگي در جهت كمال انسان است. نماز داراي آثار و فلسفههاي متعدد ديگري نيز هست كه به آن اشاره ميكنيم:
1- نماز، تقدير و سپاسگزاري از خداوند است.
2- موجب آرامش انسان است.
3- موجب ياد خداست.
4- نماز زمينه پرهيز از گناه را در انسان فراهم ميكند.
5- تأكيدي بر نظافت و سلامتي است.
6- موجب انضباط و وقتشناسي است.
7- داراي آثار وحدت بخش اجتماعي است.
از طرفي زن و شوهر ميتوانند نقشآفريني حياتي گستردهاي بر يكديگر داشته باشند. البته كيفيت و ميزان اثرگذاري و اثر پذيريها بسيار متفاوت است. آنچه در اينجا حايز اهميت ميباشد داشتن درك روانشناختي ژرف و درستي از طرف مقابل است. به عبارت ديگر شما دقيقاً بايد راههاي نفوذ و تأثيرگذاري بر همسر خود را بشناسيد و متناسب با آن برنامهريزي كنيد و بدون داشتن چنين دركي چه بسا بسياري از زحمات شما بينتيجه يا كم ثمر خواهد بود. بنابراين اگر شوهر شما خودگرا و منطقپذير است بايد بازباني بسيار منطقي و مستدل او را قانع سازيد و اگر فردي نصيحت و انذارپذير است بايد بيشتر بر جنبههاي عقوبتي ترك نماز و روايات و حكايات وارده در اين مورد با او سخن گوييد. اگر احساس ميكنيد با محبت بيشتر ميتوانيد او را به سوي خدا بكشانيد بايد از همين طريق وارد شويد و اگر راههاي ديگري بر او مؤثر است تا جايي كه با احكام شرع انطباق دارد از آن راهها استفاده كنيد.
نكته ديگري كه شايان توجه است اين است كه هرگز از بكار بردن شيوههاي نامستقيم غافل نباشيد. تذكرات ذيل در اين زمينه راهگشاست:
الف) وقتي ميخواهيد مطلبي را مطرح كنيد از قبل برنامهريزي كرده و مراقب نحوه آغاز و پايان خود در سخن گفتن باشيد.
ب ) بايد حتيالامكان خودتان اهل مطالعه بوده و مايههايي از معارف ديني و اسلامي را دارا باشيد. همچنين در ابعاد مختلف سير نموده ومطالبي از قرآن و حديث مطرح سازيد.
ج ) كتاب و مجلاتي را خودتان يا از طريق ديگران تهيه كرده با ظرافت خاصي در معرض ديد ايشان قرار دهيد يا اگر مصلحت ديديد پيشنهاد مطالعه آن را به ايشان بدهيد.
د ) احياناً برنامهريزي كنيد و از ديگران (افرادي كه داراي نفوذ كلمه و سرمايه كافي در اين زمينه باشند) استفاده كنيد. سؤالهايي را به طور طبيعي مطرح سازيد و محور صحبت را به آن سو بكشانيد به طوري كه ناخود آگاه در اين طريق قرار بگيرند. و اصولاً طرح سؤال در اين زمينه چه از طرف خودتان و چه از طرف ديگران، ميتواند ذهن طرف را جلب نمايد.
ه') در صورت امكان در مواردي ايشان را به بعضي از جلسات سازنده و جذاب ديني مانند سخنراني برخي از شخصيتها، دعاي كميل و امثال آن دعوت كنيد و با هم به اينگونه مجالس برويد.
و )خداي سبحان نيز استمداد كنيد و مأيوس نباشيد. حالات انسان متفاوت است. بسيار شده كه ما نسبت به كسي مأيوس ميشويم ولي برخلاف تصور ما، شرايطي فراهم ميشود و طرف متحوّل ميگردد. تجربه و تاريخ شواهد زيادي را نشان ميدهد كه به طور غير مترقّبه كسي دگرگون گشته و سرنوشت ديگري پيدا كرده است.
اي خوش آن جذبه كه ناگاه رسد
ناگهان بردل آگاه رسد
اي خوشا بوي دلاويز گلي
كز پري چهرهاي چون ماه رسد
ز) در عين حال اگر آثار مثبت چنداني مشاهده نكرديد نگران تأثير پذيري از ايشان نباشيد، البته با جديت تمام بكوشيد كه ايمان و عمل صالح خود را به دقت مواظبت نموده و اندك فروگذار نكنيد و همواره از خداوند حفظ ايمان وديانت خود را استمرار كنيد؛ چه بسا در طول زمان بقاي ايمان شما اثر سازندهاي در ايشان ايجاد كند. از طرف ديگر سرمايهگذاري جدي و حسابروي فرزندان خود نماييد. در موارد بسياري ديده شده است كه ايمان و اعمال فرزندان بر والدين تأثير گذاشته و موجب هدايت آنان شده است.


ستاد اقامه نماز

بازگشت