چرا سنيها هنگام نماز خواندن بر مهر (خاك) سجده نميكنند؟ علت وجود مهر و اصرار شيعه براي سجده بر آن چيست؟


اهل سنت و شيعه در موارد زيادي از احكام سجده با هم اتفاق نظر دارند، زيرا هر دو گروه، سجده بر خاك و سنگ و چوب و ديگر روييدنيهاي غير خوردني و غير پوشيدني را جايز ميدانند اما شيعه معتقد است سجده بر غير اين موارد صحيح نيست. در بين آنها سجده بر خاك بهتر است. پيامبر(ص) فرمود: جعلت لي الارض مسجداً و طهوراً؛ خداوند زمين را براي من محل سجده و باعث طهارت دانست.

از صحابه و اصحاب پيامبر ديده شده است كه آنان نيز بر خاك سجده ميكردند. ابن سعد... مينگارد: مسروق بن اجدع، به هنگام مسافرت، خشتي را با خود برميداشت تا در كشتي بر آن سجده نمايد. مسروق بن اجدع، يكي از تابعين است. اين سخن روشن، بيپايگي گفتار كساني را كه همراه داشتن قطعهاي از خاك و تربت را شرك و بدعت ميپندارند، اثبات ميكند و معلوم ميگردد كه پيشتازان تاريخ اسلام بدين كار مبادرت ميورزيدند.(1)

در كتاب الفقه علي المذاهب الاربعه آمده است: سجده بر هر چيز جايز است حتي دستار دور سر، به شرطي كه پاك باشد، اما پيروان ابوحنيفه سجده بر دستار را در صورت ناچاري مكروه دانستهاند، ولي اماميه ميگويد سجده جايز نيست مگر روي زمين يا آن چه زمين آن را روياينده و از آن چه خوردني و پوشيدني و معدني است نباشد.(2)

برخي از فرقههاي اهل سنت (هابيت) چون ديدهاند شيعيان به خاطر ثواب بيشتر به مهر سجده ميكنند (خصوصاً كه مهر تربت كربلا باشد) از آن جا كه اين عمل برخلاف فقه آنان است، موجب حساسيت شده و اين تهمت هم پيدا گشته كه سجده بر مهر، پرستيدن آن است، با اين كه آنها ميدانند سجده بر تربت، پرستش آن نيست و شيعه اصرار ندارد حتماً سجده بر خاك باشد، بلكه اگر سنگ و چوب و گياه باشد، سجده بر آن را جايز ميداند.(3)

پينوشتها:

1 - سيد رضا حسينينسب، شيعه پاسخ ميدهد، ص 108.

2 - قه تطبيقي، ص 94.

3 - محمد حسين ابراهيمي با كاروان حج، ص 57.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت