چرا شيعه در ركعت سوم و چهارم نماز تسبيحات اربعه مي خواند ولي اهل سنت حمد و سوره مي خوانند؟


الف)ريشه اساسي اختلاف آن است كه اهل تسنن به سيره خلفا رويآورده، و حتي اجتهادات آنان در برابر نصوص ديني را حجت ميدانند، لذاحتي در مواردي كه سيرة خلفا برخلاف ظاهر قرآن يا پيامبر باشد، به آن عملميكنند.
مثلاً در باب وضو، مسأله چگونگي شستن دستها نيز از سويي بازگشتبه ترديد در سيره پيامبر ميكند و از سويي به تفسير آيه شريفه : «فاغسلواوجوهكم وايديكم الي المرافق» بر اساس رواياتي كه سيره پيامبر(ص) راتوضيح دادهاند نحوه شستن دستها توسط آن حضرت از بالا به پايين بوده كهمطابق روند طبيعي جريان آب است و كلمه «الي» كه در آيه آمده به عنوانمنتهاي غايت ذكر شده است؛ يعني حد نهايي شستن دستها را بيان فرمودهاست؛ ليكن بنا به تفسير اهل تسنن «الي» در آيه بيانگر جهت شست و شواست.
وجه اصلي افتراق برادران شيعه و سني از نظر مذهب آن است كه شيعياندر فقه و نيز اصول اعتقادي خود پيرو مكتب اهل بيت: ميباشند وليبرادران اهل سنت در اين زمينه از فقيهاني غير از اهل بيت: نيز تبعيتميكنند. همين امر موجب آن گرديده كه تفاوتهايي از عملي نيز در احكامبروز نمايد.
پس از پيامبر اكرم6 افراد زيادي به عنوان صحابه و يا تابعين از آنحضرت نقل حديث ميكردند. اين نقلها سرآغاز شكل گيري فقه و مكاتبفقهي بوده است.
متأسفانه به دليل فاصله گرفتن حكومت و خلافت پس از پيامبراكرم6 اين حكومتها بنا به دلايل سياسي به ترويج افراد و مكاتبي كهمتفاوت با مكتب اهل بيت: بود همت گماشتند تا آن جا كه حتي قرنهايبعد همه مذاهب فقهي ديگر رسميت يافتند، ولي مكتب اهل بيت رسميتنيافت.
درگيري مداوم شيعه با حكومتهاي اموي و عباسي و عثماني نيز مزيد برعلت گرديد. از همينرو ميبينيم مذهب حنفي ترويج ميشود ولي مذهباستاد ابو حنيفه مسكوت ميماند.
اگر ائمه: دائماً از مظلوميت خود سخن راندهاند يكي از مظاهر آنهمين مسأله بوده است.

لازم به ذكر است ابو حنيفه تنها از امام صادق7 اخذ حديث و علمننموده، بلكه طرق ديگري نيز براي اخذ حديث داشته است.
در اين زمينه ر . ك :
1- آنگاه هدايت شدمتيجاني
2- چرا شيعه شدمرازي
3- شبهاي پيشاورسلطان الواعظين
4- اديان و مذاهب جهاننبي حسيني
5- تاريخ فقهصدري
6- ادوار فقهمحمود شهابي
7- اصحاب صحاح ستّهصالحي
8- يادنامه شيخ طوسي
ب) طبق فقه شيعه و فتاواي مراجع در دو ركعت آخر، نماز گذار مخيراست بين خواندن حمد يا تسبيحات و هر كدام را خواست بخواند بايد از اولنيت خواندن همان را داشته باشد؛ يعني، اگر قصد تسبيحات داشته باشد واشتباهاً حمد خواند، بايد رها كند و تسبيحات بخواند يا از اول نيت حمد كندو حمد بخواند.

ستاد اقامه نماز

بازگشت