در مورد اهميت نماز و چگونگي به جا آوردن آن (جماعت يا غير جماعت) مختصراً توضيح دهيد.




در خصوص سؤال شما بايد دو نكته اصلي سؤال را مورد توجه قرار داد.

الف : اهميت نماز ب : چگونگي به جا آوردن نماز

درمقدمه بايد گفت : نماز رشته اتصال بين انسان و خدايش مي باشد. گويي در نماز انسان با خداي خويش صحبت ميكند.

در تمام امتهاي گذشته پيامبران الهي مردم را دعوت به امر به جا آوردن نماز مي كردند. نماز يك ارتباط گسترده روحاني و عرفاني با جهان غيب است و هدف از نماز ياد خدا است. از نماز بركات و ثمرات بي حدي نصيب انسان مي شود و براي همين بركات است كه دعوت به جا آوردن نماز شده است.

الف ـ اهميت نماز :

1. يادپروردگار : يكي از بركات بزرگ نماز خواندن، اين مي باشد كه نماز گزار در آن به ياد خداست چنانكه خداوند در قرآن مي فرمايد : اقم الصلوة لذكري نماز را براي به ياد آوردن من(خدا) بر پاي بدار. ياد خدا يعني ياد نيكي ها، يعني ياد زيبايي، ياد كسي كه خيرو صلاح انسان را مي خواهد.

2. نماز باعث پاكي و طهارت جسم انسان است : يكي از بركات ظاهري نماز پاكي و طهارت بدن انسان است. چنانچه علي( در نهج البلاغه از قول حضرت رسول( مي فرمايد : نماز همانند چشمه آب پاكي است كه نمازگزار در هر روز پنج مرتبه خود را با آب پاك مي كند.

3. نماز هديه اي آسماني است : همين قدر كه انسان بفهمد كه از طرف خداوند مأمور به انجام اين واجب الهي است يعني انسان مريض از طرف پزشكي ماهر كه دواي درد انسان را مي داند مأمور استعمال اين دارو شده است و آن هم براي علاج بيماري انسان كه در بند امراض دنيوي گرفتار است. بلي چنانكه علي( در دعاي كميلمي فرمايد : يا من اسمه دواء و ذكره شفاء

4. ودوري از مفاسد : نماز حقيقي، نمازگزار را از فحشا و منكرات دور مي كند خداوند در قرآن مي فرمايد :

ان الصلاه تنهي عن الفحشاء والمنكر. اگر كسي نماز خواند و كار اشتباه فحشايي كرد بايد فهميد كه نماز آن شخص نماز واقعي و اصيل نيست. روايت است كه جواني گناه مي كرده حضرت رسول( مي فرمايد : همانا نماز آن شخص او را از گناه دور خواهد كرد پس از مدتي آن شخص از گناهان توبه مي كند. واين يكي از ثمرات نماز است.

5. نماز باعث حل مشكلات : بلي در روايات زيادي داريم كه براي رفع حاجات نمازهاي خاصي را به جا آورد. خداوند در قرآن مي فرمايد : ان الصلاه تنهي عن و استعينوا بالصبر و الصلوه در مفاتيح الجنان شرح كاملي از برخي از نمازهاي مذكور است.

6. نماز باعث تنظيم وقت است : بلي يكي از بركات نماز توجه انسان به اوقات روز است كه انسان با آن كارهاي خود را تنظيم مي كند. مخصوصاً رواياتي زياد در به جا آوردن نمازها در اوقات خودشان آمده چنانكه اثرات مؤثري در روح انسان دارد. چنانكه برخي از اوقات پزشكان بيماران خود را به استعمال دارو و در ساعات مخصوص تجويز مي كنند. استعمال دارو در ساعات خاص اثر بيشتري در بهبود بيماري دارد. بجا آوردن نماز نيز در زمان خودش اثري قوي در پيشرفت روحي انسان دارد.

7. نماز و توجهبه مكان : نماز گزار بايد به مكاني كه در آن نماز به جا مي آورد توجه كند. برخي از مكانها ثواب بيشتري دارد. برخي از مكانها نماز خواندن در آن اشكال دارد.

8. نماز باعث طهارت روح است : عمده تأثير نماز اصيل در اثرات روحي عميق آن مي باشد، نماز باعث مي شود دل انسان از وسوسه شيطان در ا مان باشد.البته نماز اصيل اين تأثير مهم را دارد.

9. نماز و ياد پيامبر( وائمه( : يكي از مهمترين بركات نماز ياد حضرت رسول( و استمداد از او و ائمه( در موفقيت دنيوي و اخروي انسان است. چون هر خيري كه به انسان مي رسد به وسيله حضرت رسول( و ائمه(مي باشد.

10. نماز و دعا : يكي از بركات نماز دعاي در آن است در قنوت نماز انسان مي تواند هر دعايي را براي دنيا و آخرتش بكند. در سورة حمد نيز از خدا استمداد مي طلبيم كه ما را به راه مستقيم هدايت كند.

11. نماز باعث احساس بي نيازي انسان نسبت به غير خداست : بلي در نماز انسان با بينياز خواندن خدا الله الصمد خودش را فقط به درگاه ربوبي نيازمند مي داند و انسان واقعاً نيازمند اين درگاه مي باشد.

12. نماز باعث شفاست : در ياد خدا شفاي دردهاي پنهان و آشكار نهفته است و چون نماز ياد خداست با به جا آوردن آن روح و روان انسان شفا پيدا مي كند چنانكه ناراحتي روحي و بيماريهاي رواني در بين مؤمنين بسيار كم مي باشد و چه بسا كساني كه بيماريهاي روحي داشتند با توسل به نماز شفا پيدا كردند.

13. نماز باعث توجه انسان به بندگان صالح خداست : يكي از بركات نماز سلام نمازگزار به بندگان صالحمي باشد. سلام يعني طلب سلامتي از خدا و دعايي است در حق مؤمنان.السلام علينا و علي عباد الله الصالحين



14. نماز و لذت : از آنجا كه انسان هميشه د رپي لذت مي باشد نماز واقعي كه متأسفانه ما از آن بي بهره ايم چنان لذتي دارد كه با هيچ لذتي قابل مقايسه نيست.

15. نماز و جهت يابي : نماز به انسان جهت مي دهد يعني همه ي امت اسلام بايد رو به يك جهت داشته باشند واز تفرقه بپرهيزند.

16. نماز و رعايت حقوق اجتماعي : نماز باعث مي شود كه انسان در رعايت حقوق والدين و ديگران دقت كند. مثلاً با لباس كس ديگر كه غصبي است نماز نخواند و لباس حلال باشد،يا روزي حلال بخورد چون خوردن مال حرام ممكن است باعث قبول نشدن نماز گردد.

17. نماز و زيبايي : افرادي كه نماز مي خوانند يك نورانيتي ويژه دارند كه به آنها زيبايي خاصي مي دهد.

18. نماز باعث تسلط انسان به حواسش است : چون نمازگزار بايد در موقع نماز تمام حواسش را جمع كند و به خدا و به ياد الله توجه نمايد حواس انسان تحت اراده فرد در مي آيد.

19. نماز باعث آرامش دل است : ياد الله باعث آرامش دل انسان است. الا به ذكر الله تطمئن القلوب با ياد خدا (مخصوصاً در نماز) دلها آرامش مي گيرند.

20. نماز و ورزش : نماز نوعي ورزش روحي و جسمي است. چون نمازگزار در نماز به معاني نماز توجه دارد باعث مي شود روح انسان هميشه در نماز رشد تازه اي بنمايد و وضعيت جسمش نيز در اعمال مختلف نماز تغيير مي كند.

21. نماز و علم : نماز و توجه به ذكرها و سوره هاي آن باعث مي شود هميشه در هر نماز علومي تازه به دل انسان بتابد.

البتهمواردفوقتااندازه ايدركسانيكه نماز مي خوانند ديده مي شود هر قدر نماز انسان اصيل باشد ثمرات آن نيز بيشتر مي شود.

ولي در مورد پاسخ به مورد دوم سؤال شما

ب ـ چگونگي به جا آوردن نماز :

1. نماز جماعت و اجتماعي شدن انسان : فرد در نماز جماعت با اجتماع همدست مي شود يعني اجتماعي مي شود. بسياري از مشكلات فردي و تعاملات اجتماعي حل مي شود. اسلام توجه خاصي به نماز جماعت نموده وآن به خاطر ثمرات زياد آن است.

2. لزوم رهبري : درنماز جماعت افراد مي فهمند كه بايد يك رهبري عادل و عالم داشته باشند.

ثمرات نماز جماعت چنان زياد است كه اگر يك يك شمرده شود از ده ها مورد بيشتر مي شود و لي قابل ذكر است انسان به خاطر گرايشات اجتماعي كه از درونش بر مي خيزد بهتر است به بهترين جمع كه جمع نمازگزاران است بپيوندد. در نماز جماعت ثواب اعمال بي اندازه مي شود چنانكه در برخي از موارد وسعت ثواب آن را فقط خدا مي داند پس بهتر است به فرموده حضرت رسول( و ائمه اطهار ( تمام نمازها را حدالامكان به جماعت خواند.والسلام عليكم و رحمة الله











مؤسسه پيوند با امام

بازگشت