چرا نماز را ستون دين ناميدهاند؟


در روايات فراواني كه از امامان معصوم: رسيده، نماز به عنوان ستون دين معرفي شده است. رسول خدا6 در اين باره ميفرمايد: همانا نماز ستون دين است و نخستين عملي كه در قيامت مورد توجه قرار ميگيرد، نماز است; اگر انسان آن را درست انجام داده باشد و قبول گردد، بقيه اعمال نيز توجه ميشود، ولي اگر نماز صحيح انجام نشود، به بقية اعمال نيز توجه نميشود(ميزان الحكمه، محمّد محمدي ري شهري، ج 5، ص 374.).

علينيز در آخرين وصيت خود فرمود: الله الله في الصلاة فانها عمود دينكم; خدا را خدا را در نظر آوريد، در مورد نماز، زيرا نماز ستون دين شما است.

اگر دين را به خيمهاي تشبيه كنيم، نماز، ستون آن خواهد بود; همان گونه كه بر پا بودن خيمه به ستون است; بدون نماز نيز نميتوان كسي را مؤمن ناميد. از آيات قرآن استفاده ميشود، در همة اديان، عبادتي به نام نماز وجود داشته است. حضرت عيسي در اين باره فرمود: و اوصاني بالصلاة;(مريم، 31) خداوند همواره مرا به نماز وصيت كرده. هم چنين حضرت لقمان به پسرش اين چنين وصيت ميكند: يَـَبُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَوَةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنكَر;(لقمان،17) پسرم نماز به پادار و امر به معروف و نهي از منكر كن.

علت اين كه نماز، به عنوان ستون دين معرفي شده، به خاطر نقش فراواني است كه در تكامل و سعادت فرد دارد و ترك آن مهمترين عامل ركورد و بدبختي فرد خواهد بود.

در آيات قرآن، فوايد فراواني براي نماز بيان شده است، مانند: إِنَّ الصَّلَوَةَ تَنْهَيَ عَنِ الْفَحْشَآءِ وَ الْمُنكَر;(عنكبوت،45) همانا نماز نهي ميكند انسان را از هر كار زشت و ناشايسته.

از آن جا كه نماز مهمترين وسيلة تقرب انسان به خدا و رسيدن به كمالات اخلاقي است، به همين علت مؤثرترين عامل بازدارنده از زشتيها است.

آيه ديگر ميفرمايد: وَ أَقِمِ الصَّلَوَةَ لِذِكْرِيَّ ;(طه،14) نماز به پادار، تا به ياد من باشي.

ترديدي نيست كه مهمترين عامل گناه، غفلت از خداست. اگر انسان يه ياد خدا باشد، مرتكب گناه نميشود و شيطان هنگام غفلت بر انسان مسلط ميشود و او را به گناه وادار ميكند: وَ مَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَـَنِ نُقَيِّضْ لَهُو شَيْطَـَنًا فَهُوَ لَهُو قَرِينٌ ;(زخرف،36) هر كس از ياد خدا غافل شود، شيطاني بر او مسلط ميشود و همواره با او قرين و هم نشين خواهد بود.

مهمترين فايده نماز ياد خدا است، شيطان با ياد خدا از انسان دور ميشود، در نتيجه انسان به گناه آلوده نميگردد. قرآن مجيد براي رسيدن انسان به كمال و دست يابي وي به مبدأ كمال، به دو چيز سفارش فرموده است: 1. نماز 2. صبر و انسان را به كمك گرفتن از آنها فرمان داده است: وَ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَوَة;(بقره،45) از صبر و نماز كمك بگيريد. اهميت نماز به خوبي از اين آيات استفاده ميشود و روش ميگردد كه چرا امامان معصوم: نماز را به عنوان ستون دين معرفي كردهاند.



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت