آيا گفتن تكبير به ميزان بسيار در نماز موجب بطلان آن نمي شود, چنان كه از پيامبر نقل شده كه براي اين كه حسين 7بتواند تكبير بگويد, هفت مرتبه تكبير را تكرار كرد و اين عمل سنّت شد. آيا اصل مطلب صحيح است ؟ حكم تكرار تكبير چيست ؟


تكبير از بهترين ذكرها محسوب مي شود و گفتن آن در نماز نه به قصد ورود اشكالي ندارد و ضرري به نماز نمي زند. مضافاً بر اين كه در مورد تكبير گفتن در ابتداي نماز قبل از تكبيرة الاحرام يا بعد از تكبيرة الاحرام رواياتي وارد شده است .

زراره مي گويد: امام باقر7را ديدم كه هنگام تكبيرة الاحرام هفت مرتبه پشت سر هم اللّه اكبر گفت .(1)

اگر پيامبر6بر اساس روايت امام صادق 7هفت مرتبه تكبير گفت , تا حسين 7بتواند تكبير بگويد,(2) از اين باب بوده است كه تكرّر اللّه اكبر در نماز يا قبل از نماز اشكالي ندارد و سنت شدن فقط در تعداد آن است , نه دراصل تكبير; يعني اين كه هفت مرتبه تكبير گفته شود, سنّت شده است .

صاحب شرايع فرمود: بايد يكي از تكبيرات را تكبيرة الاحرام حساب كند و بقيه را تكبير استحبابي بداند.(3)

از طرفي سنّت تكرار تكبير منحصر به هفت عدد نيست , بلكه سه يا پنج يا هفت مرتبه ذكر شده است , همان طوركه در روايت امام صادق 7ذكر شد.(4)

بنابراين پيامبر6به خاطر يادگرفتن حسين 7تكبيرها را تكرار كرد, كه در وسائل دو روايت با دو سلسله سند از امام باقر7و امام صادق 7نقل شده است .

تكبيرة الاحرام (تكبير افتتاح نماز) يكي بيش نيست , ولي مستحب است بعد از تكبيرة الاحرام يا قبل از آن دو ياچهار و يا شش مرتبه تكبير استحبابي گفته شود. گفتن تكبيرهاي استحبابي ضرري به نماز نمي زند. حتي گفتن تكبيربيش از مقدار مذكور نه به قصد ورود اشكالي ندارد.

در عروة الوثقي آمده : مستحب است غير از تكبيرة الاحرام شش تكبير بگويد كه مجموع 7عدد شود يا سه عددنيز جائز است و احوط اين است كه تكبير آخري را تكبيرة الاحرام حساب كند.(5)

(پـاورقي 1.وسائل الشيعه , ج 4 ص 721

(پـاورقي 2.همان .

(پـاورقي 3.جواهر الكلام , ج 9 ص 213

(پـاورقي 4.وسائل الشيعه , ج 4 ص 321

(پـاورقي 5.عروة الوثقي , تكبيرة الاحرام , مسئلهء 10



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت