چه بايد كرد تا علاقه و اشتياق نسبت به نماز زياد شده و در اقامهء آن كوتاهي نشود؟


اولاً: بايد بدانيم , فلسفهء خلقت انسان اين است كه به كمال برسد, كمال نهايي او قرب الي الله است , براي رسيدن به قرب الهي وسيله لازم است و بهترين وسيله نماز است . حضرت علي 7فرمود: (1)

ثانياً: سپاس گزاري از وليّ نعمت و كسي كه به انسان احسان كرده و نعمت داده است امري شايسته و لازم است و اين امر آن قدر لازم است كه مي بينيم حتي حيوانات هم در برابر نعمت دهندگان و صاحبان خود خاضع و خاشع اند و با حركاتي از آن ها تشكر و سپاس گزاري مي كنند. يكي از بهترين راه هاي سپاس گزاري از منعم نمازاست .

ثالثاً: توجه به فلسفه وجوب نماز, رغبت انسان را نسبت به اقامه آن بيش تر مي سازد. در روايات و آيات به فلسفهء آن اشاره شده است كه برخي عبارت است از :

1 ياد خدا; قرآن مجيد مي فرمايد: (2)

روشن است كه ياد خدا موجب آرامش روان و تسكين قلب مي شود. الاّ بذكراللّه تطمئن القلوب ;(3) آگاه باشيد

دل با ياد خدا آرام مي شود.

2 كفاره گناهان ; نماز سبب مي شود كه گناهان قبلي از بين برود. رسول خدا6مي فرمايد: اگر كنار خانه كسي نهر آبي باشد و هر روز پنج مرتبه در آن بدن خود را شست و شو كند چركي در بدنش نمي ماند. هم چنين نماز خواندن هم سبب مي شود گناهان از بين برود.(4) به تعبير ديگر آب , چرك و كثافت ظاهري را از بين مي برد و

نماز, آلودگي هاي روحي و باطني را.

3 بازدارنده از گناه ; نماز سبب مي شود كه انسان از گناه و معصيت و فحشا و منكرات دوري كند و دامنش راآلوده نسازد.

قرآن كريم مي فرمايد: ان الصلوة تنهي عن الفحشاء و المنكر; نماز انسان را از فحشا و منكرات باز مي دارد.(5)

4 تقويت اراده ; اقامهء نماز در اوقات معيّن و با شرايط و كيفيت خاص روح انضباط و تسلّط بر نفس را درانسان تقويت كرده و او را متوجه اين امر مي كند كه در بعضي موارد نبايد هر حرفي را زد, هر كاري را انجام داد وهر نوع لباسي را پوشيد.

5 معيار قبولي اعمال ديگر; يعني قبولي همه اعمال انسان در گرو قبولي نماز است , براي مثال اگر انسان دانشگاه و مدرسه بسازد, مدرسه , مسجد بنا نهد, حج برود, امر به معروف و نهي از منكر كند و كارهاي ديگرخيري انجام دهد تا نمازش مورد پذيرش الهي قرار نگيرد هيچ كدام قبول نخواهد بود.

امام صادق 7فرمود: فرداي قيامت اولين چيزي كه از انسان مي پرسند و از او محاسبه مي كنند نماز است , پس اگرقبول شود بقيه اعمال او نيز قبول خواهد بود و اگر رد شود ديگر اعمالش نيز رد خواهد شد.(6)

6 برطرف كننده كبر; حضرت علي 7مي فرمايد: خداوند ايمان را براي پاكي از شرك و نماز را براي منزّه بودن از كبر و غرور واجب كرده است .(7)

وقتي انسان در نمازهاي واجب شبانه و روز سي و چهار مرتبه پيشاني روي خدا بگذارد و هفده مرتبه براي ركوع در پيشگاه عظمت خالق متعال خم شود از حالت غرور و تكبّر بيرون مي آيد و مي فهمد كه اگر باز موجود محتاج و ضعيفي است كه بايد در مقابل حضرت قادر متعال خاضع و خاشع باشد.

7 تارك الصلوة و عذاب اليم ; فرداي قيامت بهشتيان از دوزخيان مي پرسند به چه جرم و گناهي به اين روزگرفتار شديد و به عذاب اليم و دردناك و طاقت فرسا مبتلا هستيد؟ در پاسخ به عواملي اشاره مي كنند كه اوّلش نماز نخواندن است .... يَتَساءَلوُن عن المُجرمين , ما سَلَكَكُمْ في سَقَرٍ قالوا لم نَكُ من المُصَلّين .(8)

(پـاورقي 1.محمد باقر مجلسي , بحار الانوار, ج 10 ص 99

(پـاورقي 2.طه (20 آيه 14

(پـاورقي 3.رعد (13 آيهء 28

(پـاورقي 4.محمد باقر مجلسي , بحارالانوار, ج 79 ص 236 حديث 66

(پـاورقي 5.عنكبوت (29 آيه 45

(پـاورقي 6.بحارالانوار, ج 79 ص 236 حديث 64

(پـاورقي 7.نهج البلاغه صبحي صالح , قصار شماره 252 ص 251

(پـاورقي 8.مدثر (74 آيه 40ـ 43



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت