اگر براي ارشاد شخصي، به شخصيت فرد ديگر توهين كنم تا مخاطب بفهمد كارش اشتباه است، گناه محسوب ميشود؟ اگر گناه است، چرا پيامبر شخصي را كه تند نماز ميخواند، به كلاغي تشبيه كرد كه به زمين نوك ميزند؟


اسلام توهين به شخصيت هيچ فردي را روا نميداند و اين موضوع استثنا ندارد، زيرا براي رسيدن به هدف هر چند خوب و عالي بايد از وسيله مشروع و خوب استفاده كرد و هرگز هدف، وسيله را توجيه نميكند اما مثالي كه مطرح كرديد يعني در مورد كسي كه آدامس ميجويد، بگوييد مثل شتري است كه علف ميجود، اين تهمت نيست، ولي غيبت ميتواند باشد.

البته اگر در حضور جمع اين كار را ميكند، غيبت او اشكالي ندارد و برخورد پيامبر(ص) به همين علت بوده است؛ يعني نمازگزار در حضور جمع در مسجد با شتاب نماز خواند و حضرت اين كار را به نوك زدن كلاغ تشبيه كرد. سخن پيامبر(ص) نه تهمت است و نه غيبت، چون به قصد تحقير او گفته نشد و از طرفي در حضور جمع اين كار را كرد. پيامبر(ص) با اين تشبيه ميخواهد تند خواني و بي نشاطي در نماز را نكوهش كند. در روايتي ديگر اميرالمؤمنين(ع) به شخصي كه با سرعت نماز ميخواند فرمود: مَثَل تو پيش خدا مَثَل كلاغي است كه با سرعت از زمين دانه ميچيند.(1)

پي نوشتها:

1. وسائل الشيعه، ج 3، ص 24.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت