ويژگي برجسته، نماز ظهر، در بين ديگر نمازها، چيست؟


قرآن مي​فرمايد «حافِظوا عَلي الصَلوات و الصلوة الْوُسْطي» بقره/238 روايات، صلات وسطي را به نماز ظهر تفسير كرده​اند، كه اولين نماز رسول الله(ص) بود (وسائل الشيعه4/11 و 22).



فرموده​اند وقتي آفتاب از دايره نصف النهار زايل شد و ظهر فرا رسيد، نگذاريد نماز ظهر شما به تأخير افتد چون هنگام زوال ظهر، درهاي رحمت باز است، از خداي سبحان رحمت را مسئلت كنيد. در اين وقت هرگز تنها به فكر خود يا پدر و مادر يا دوستان خود نباشيد. بلكه همه را دعا كنيد. از امام هشتم(ع) رسيده است كه فرمود



«لَك اَلحَمْد أَِ أَطعتُك ولا حُجّة لي إِن عصيتُك وَلا صُنع لي ولا لِغَيري في إِحسانك ولا عذر لي أِن أسأتُ ما أصابني مِن حَسنةٍ فمِنك يا كَريم، إِغفر لِمن في مَشارِق الأرض و مَغارِبها مِن المؤمنين و المؤمنات» (بحار49/117) [پروردگارا اگر از تو اطاعت كنم تو را سپاس مي​گويم، و اگر معصيت كنم دليل و حجتي براي گناه ندارم من و ديگران نقش در احسان تو نداريم و عذري براي من نيست اگر بدي كنم. آنچه از خوبيها به من مي​رسد از تو است خدايا همه زنان و مردان مؤمن را در سراسر عالم ببخش و بيامرز].



از رسول خدا(ص) نقل شده است «إِذا زالت الشَمس فُتحت أَبواب السَّماءِ وَأَبواب الجَنان واسّتُجيب الدُعاء فَطُوبي لِمنْ رفع لَه عِند ذلك عَمل صالح» (من لايحضر1/209/ ح633) [هنگام ظهر درهاي بهشت باز است و دعاها هم مستجاب مي​شود. خوشا به حال كسي كه هنگام زوال، عمل صالحي از او به آسمان معنا رفعت يابد].



يكي از احكام جنگ در اسلام اين است كه مستحب است جنگ از ظهر به بعد شروع شود و قبل از ظهر مكروه است (وسائل الشيعه 15/63)، راز اين نكته را در كتب فقهي ما، كه از روايات استفاده كرده​اند، چنين بيان مي​كنند، كه چون درهاي رحمت هنگام ظهر باز است شايد خداي سبحان قلب كفار و منافقان را هدايت كند كه به اسلام گرايش پيدا كنند و خوني ريخته نشود (جواهر الكلام21/81). چنانكه در روز عاشورا مبارزه و جنگ سيد الشهدا(ع) از ظهر به بعد بوده و قبل از ظهر چند مرتبه آن حضرت به ارشاد و تبليغ لشگر دشمن پرداخت.









تبيان

پاورقي

آية الله جوادي آملي


حكمت عبادات




بازگشت