اگر مرد هر چيز به زن مي گويد جهت نماز و حجاب و اصول دين اما زن حرف او را گوش نكند و عمل نكند مرد بايد چكار كند و اگر هم روي بچه باز شد از جهت لجبازي مرد بايد چه كار كند؟




1. قاعدة كلي در اين گونه موارد يافتن علت اين مسايل است به عبارت ديگر مشاوره زماني مي تواند پاسخ دقيق و راه حل مؤثري را ارايه دهد كه از جزييات زندگي اقتصادي و فرهنگي پرسشگر آگاه شود تا بتواند علت بروز ناهنجاري را بيابد. بنابراين آنچه بنده به شما خواهم نوشت لزوماً پاسخ دقيق و صحيح نيست و ممكن است دليل، چيز ديگري باشد.

2. امروزه مراكز مشاوره حضوري و تلفني هستند كه چه بسا بصورت رايگان، خدماتي ر ا ارايه مي كنند كه به نظر مي رسد شما مي توانيد از آنها كمك بگيريد.

3. علت بروز چنين ناهنجاريهايي ممكن است عوامل زير باشند :

الف : مشكلات مالي كه باعث عدم تمكين خانواده مي شود و در اين باره تا حدودي خانوادها مُحِق هستند و وظيفه تأمين مالي بعهدةپدر مي باشد. گرچه طبيعي است براي هر خانواده اي امكان بروز مشكل مالي وجود دارد و خانواده ها دراين زمينه بايد صبور و شاكر باشند.

ب : عدم رفتار صحيح : چه بسا همسر از حداقل حجاب كه در اسلام كافي مي باشد پيروي مي كند اما مرد خواستار مراعات حجاب بيشتر است مثلاً، چادر به جاي مانتو، و به جاي اينكه اين مسأله را با مهرباني و مرور به او تفهيم كند و از اينكه او حجاب را مراعات مي كند سپاسگزاري كند، او را در فشار مي گذارد و يا با زبان او را آزار مي دهد و زن نيز در مقابل لجاجت مي كند. يا اينكه از نظر جنسي به اندازة كافي او را تأمين نمي كند و تنها به ارضاء شهوت خود متوجه است و اين موضوع در بلند مدت باعث عدم تمكين زن و بروز رفتارهاي

نابهنجار مي شود.

و يا در مورد فرزند ممكن است والدين با او به تندي سخن بگويند و به جاي حمايت روحي، شخصيت او را خُرد كنند و فرزند نيز در مقابل، برخورد ناهنجار بروز مي دهد، يا اينكه فرزند مي بيند پدر و مادر به يكديگر احترام نمي گذارند، به يكديگر توهين مي كنند و بايكديگر بلند سخن مي گويند. اين رفتار به صورت طبيعي بر فرزندان تأثير منفي مي گذارد؛ اگر فرزند ببيند كه پدر، با احترام خواستة مادر را برآورده مي كند و مادر با گفتن : چشم، به امر پدر پاسخ مي دهد او نيز ياد مي گيرد.در هر حال براي از بين رفتن اين موضوع بايد علتهايي كه گفتيم از بين برود يعني پدر و مادر در رفتار خود تفكر كنند و با تدبير، محبت، ايجادآرامش در محيط منزل، احترام گذاشتن به يكديگر و به كار بردن كلمات محبت آميز جوّخانواده را تلطيف كنند.

ج : ناآشنايي با وضعيت سني فرزندان : چه بسا رفتار فرزند كاملاً طبيعي است و بدليل كوچك سالي، اقتضاي سنّ او شيطنت است، اما پدر يا مادر با عدم درك اين موضوعاو را بي ادب و شيطان مي نامند و او را درغگو، دزد و ... خطاب ميكنند و اين مسأله در بلند مدت باعث لجبازي كودك و بدرفتاري او مي شود.

پدر و مادر با مطالعة كتاب در زمينة روابط خانوادگي، شركت در جلسات مشاوره، فكر كردن نسبت به رفتار خود و برنامهريزي خواهند توانست بر اين مشكلات غلبه كنند. از خود بپرسيم : آخرين باري كه به همسرم هديه داده ام چه زماني بوده؟ هديه ممكن است يك شاخةگل باشد و نيازي به هزينه دار بودن نيست. و اين كه آخرين باري كه فرزندم را بوسيدهام و به او گفته ام دوستت دارم چه زماني بوده؟ خانوادة من چه نيازهايي دارند كه من به آنها توجه كافي نداشته ام و... پاسخ به اين سؤالات خودبخود مشخص خواهد كرد كه علت اين رفتارها چيست؟ خانوادة من با چه افرادي دوست مي شوند؟ چه فيلمهايي را نگاه مي كنند، به چه جلساتي مي روند؟ همه اين مسايل در شكل گيري شخصيت آنها مؤثر است و پدر در اين زمينه مسؤول مي باشد.

4. گاهي نيز پدر به تمامي وظايف خود عمل مي كند اما خانواده نسبت به خدمات او دچار غفلت هستند كه آن نيز با محبت و صحبت محترمانه با آنها و صبر به مرور حل مي شود.

پس براي حل مشكلي كه فرموديد علاوه بر مطالبي كه عرض شد، عمل به اين موارد مفيد خواهد بود.

1.خواست حقيقي براي اصلاح خود و خانوادة خود، شما بايد در اهميّت رفع مشكلي كه بيان كرده ايد (مخصوصاً در مورد نماز و حجاب) بيشتر فكر كنيد تا تصميم و ارادة شما براي حل اين مشكل محكم تر شود.

2. بررسي بهترين راه ها براي حل اين مشكل كه به بعضي از راه حل ها اشاره كرديم، ولي شما بايد بر اساس وضع موجود در خانوادهخود در مورد استفاده از اين راه حل ها بيشتر دقت بفرماييد.

3. مطالعه مطالب مختصري در باب امر به معروف و نهي از منكر كه بسيار ضروري است و بدون مطالعه اين مطلب (امربه معروف و نهي از منكر) كسي حق ندارد بر ديگري امر ونهي كند.

4. تغيير سريع و اساسي در جوّ زندگي كه بسيار ضروري به نظر مي رسد. اين تغيير بايد ازگفتار و رفتار شروع شود و در ابتدا ممكن است شما كمي به زحمت بيفتيد، اما با صبر و تحمل به هدف خود كه اصلاح وضع موجود در خانواده ميباشد خواهيد رسيد.

5. براي مدت كوتاهي در خانه به زن و فرزند خود امر ونهي نكنيد تا حساسيّتي كه نسبت به شما پيدا كرده اند از بين برود و وقتي كه تغيير مثبت را در گفتار و رفتار شما مشاهده كردند مي توانيد با زبان خيلي نرم و مهربان دوباره امر به معروف و نهي از منكر را شروع كنيد، البته بسيار كم تر از گذشته.

6. در مورد مسأله حجاب و نماز كه فرموديد، بايد رفت و آمدهاي فاميلي و دوستانه را طوري تنظيم كنيد كه همسر شما با خانمهاي با حجاب در فاميل بيشتر رفت وآمد داشته باشد تا بدون نياز به بحث و جدل با ايشان، به حجاب علاقمند شوند. و در اين زمينه بايد در ايام سوگواري مثل محرم و صفر يا دهه فاطميه و ... مجالس عزا در خانه برپا كنيد اگر چه مختصر باشد، اين كار همسرشما را با خانمهاي با حجاب در محله و فاميل بيشتر آشنا مي كند و در آن جوّ معنوي عزاداري موقعيّت مناسبتري براي آنچه خواسته ايد فراهم مي شود.

7. در مورد فرزندتان هم بايد تا مدتي از امر و نهي كردن او بپرهيزيد و كارهايي كه مي كند اگر چه به نظر شما شيطنت باشد را تحمل كنيد. بعد از مدتي كينه و دشمني كه دردل سادة فرزندان نسبت به شما پيش آمده از بين مي رود، سپس با هداياي كوچك اما مستمر و جهت دار او را مورد لطف و محبت خود قرار دهيد تا نسبت به شما احساس نياز عاطفي كند. هر وقت كار خوبي انجام داد براي او هديه و جايزه بخريد ( اگر چه ارزان باشد) و اگر هم كار خوبي از او نديديد باز هم جايزه بخريد ولي در خانه به او و به بقيه افراد خانواده بگوييد كه اين جايزه براي كارهاي خوبي هست كه در آينده مي خواهد انجام دهد.

8. روابط فرزندتان با دوستان هم سن و سالش را بصورت غيرمستقيم و نامحسوس كنترل كنيد. و سعي كنيد بيشتر با كساني در فاميل و محله دوست باشد كه اهل درس و نظم باشند و نيز نسبت به والدين خود مؤدب باشند.

اگر با عمل كردن به آنچه عرض كردم نتيجه نگرفتيد حتماً در سؤال بعدي مطرح كنيد تا راه حل هاي ديگري را پيشنهاد دهم.



مؤسسه پيوند با امام

بازگشت