مدتي است نسبت به نماز و ديگر دستورهاي اسلامي لاقيد و بي توجه شده ام و آن حالات خوش قبلي را ندارم . در بين مردمي زندگي مي كنم كه همه چيزشان دنيا است و نماز نمي خوانند; فقط پدرم نماز مي خواند.دختران با حجاب را مسخره مي كنم و از بعضي مسئولان غيبت مي كنم . در مورد غرور و حجاب و طرز راه رفتن وخنديدن مشكل دارم و حدود آن ها را براي خودم نمي دانم . لطفاً مرا در موارد مذكور راهنمايي كنيد.


خواهر گرامي ! از اين كه براي هفتمين بار با ما مكاتبه كرده ايد مشتكريم .

انسان بر طبيعتي پاك و فطرتي سالم آفريده شد و طفلي كه به دنيا مي آيد, صفحهء آيينهء وجودي او هيچ گونه غلّ وغشّ و كدورت و كثافتي ندارد. وقتي پا به مراحل بعدي مي گذارد, با كفش ها و واكنش ها مواجه مي شود و كم كم تحت تأثير عوامل مختلفي قرار مي گيرد و متزيّن به زينتي مي گردد يا متزيّن به رَيْني و كدورتي . .

(پـاورقي 1.روم (30 آيهء 30

همان طور كه از پيامبر6نقل شده است :

يهودي يا نصراني و يا مجوسي مي گردانند>.

با اين پيش درآمد, علّت اين كه انسان در ابتدا خود را پاك تر و داراي قلبي صافت تر مي يابد و بعد از مدتي دچاركدورات و كثافات قلبي مي گردد, روشن مي گردد. هر چه در مظاهر دنياپرستي و جلوه هاي آن پيش مي رويم , خودرا كثيف تر و آلوده تر مي يابيم . امّا كساني كه به اين حقايق دست يافته باشند و خود را آلوده نكنند, به همان طهارت نفس و پاكي دل باقي مي مانند, و شايد زيباتر و شفاف تر بشوند.

ملا احمد نراقي در معراج السعادة مي گويد:

(پـاورقي 3.معراج السعادة, ص 9

]حجاب چهرهء جان مي شود غبار تنم خوشا دمي كه از اين چهره پرده بر فكنم

]بدن او مقيم خطّهء خاك و دل او مصاحب سكان عالم افلاك , به جز مراد خدا را نجويد و سخني كه نه از براي اواست , نگويد و راهي كه نه به سوي او است , نپويد تا برسد به مجاورت عامل اعلا>.()

(پـاورقي 1.همان , ص 12

در جاي ديگر مي گويد:

(پـاورقي 2.همان , ص 13

پيامبر6فرمود: . اگر(پـاورقي 3.بحارالانوار, ج 62 ص 53

خانهء قلب پر از صفات رذيله باشد كه هر كدام سگان درنده اي هستند, چگونه توقع داشته باشيم نور خدا در آن قلب بتابد و پر از عشق به خدا بشود؟ قلبي كه از محبّت و عشق به زرق و برق دنيا پر شده است , ديگر جايي براي محبّت ونيكي و نماز و تقوا ندارد. مگر اين دل چه مقدار گنجايش دارد كه بتواند در آن اضداد جمع شوند و به يكديگر آسيبي نرسانند؟ آيا مي توان گرگ و ميش را در يك آغُل جاي داد؟ آيا در خانه اي كه پر از غرور و خودخواهي شده , جايي براي تواضع و فروتني و عشق به خدا مي توان يافت ؟

]هر چه هست از قامت ناساز بي اندام ماست ورنه تشريف تو بر بالاي كس كوتاه نيست

]پس اگر مي خواهيم آن حالات نوراني دوباره برگردد, بايد از ورود آن چه مزاحم و معارض با آن هااست ,ممانعت و جلوگيري كنيم : پس به نكاتي توجه داشته باشيم :

الف ) از دوستان دروغگو, گناهكار, شيطان صفت و حيله گر پرهيز كنيم . از اميرالمؤمنين 6سؤال شد: چه دوستي بد است ؟ فرمود: آن كه معصيت و گناه را براي تو جلوه مي دهد و آن را براي تو آماده مي كند و تو را به گناه مي كشاند.()

(پـاورقي 4.محمدي ري شهري , ميزان الحكمة, ج 1 ص 59

ب ) نماز را سبك نشماريم , زيرا نماز سدّي محكم در مقابل سيّئات است . . در اوّل وقت نماز را با حالتي خوش و توجهي كامل (پـاورقي 5.عنكبوت (29, آيهء 45

همراه با مستحبّات و مقدمات و تعقيبات بخوانيم .

ج ) كم تر حرف بزنيم , مخصوصاً از حرف هاي بيهوده و گناه آلوده پرهيز نماييم . از زبان , بسيار گناه صادر مي شودو بعضي از سخنان , گاهي بزرگ هستند, مانند تهمت زدن به ديگران و غيبت از خوبان و بد و ناسزا گفتن و غلظت وتندخويي در سخن .

د) پرهيز از نگاه و توجه زياد به جلوه هاي فريبندهء دنيا. وقتي انسان بي از اندازه به زيبايي هاي دنيا متوجه شد,محبت دنيا دل را پر مي كند و انسان را به خود جلب مي نمايد و منشأ گناهان بسياري مي شود: .

و) سنگيني و وقار, از اخلاق و رفتار مؤمنان و خوبان است . آنان از سبكي و از كارهاي بيهوده پرهيز مي كنند.خنده هاي بي جا و بي مورد و نگاه هاي نا به جا و حرف ها و شوخي هاي بيمزه , انسان را به غفلت مي كشاند و كم كم انسان را به وادي ديگري مي بَرَد.

ه) ياد مرگ دل ها را رقيق و نازك مي گرداند و باعث دوري از گناهان مي شود. ياد آن وقتي كه نامهء اعمال را به دست انسان بدهند و بگويند:

خود حسابگراعمال بد خود باشي >. وقتي كه آن را ببيند, فرياد زند: . آن وقت (پـاورقي 2.كهف (18 آيهء 49

است كه و انگشت ندامت به دندان (پـاورقي 3.ق (50 آيهء 22

مي گيرد, امّا چه سود! ديگر فرصت از دست رفته و فرياد مي زند: .

.

(پـاورقي 4.زمر (39 آيه 56



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت