چرا نماز آيات بخوانيم؟




مقصود از آيات خورشيد گرفتگي، ماه گرفتگي، زلزله و ساير حوادث هولناك آسماني مانند رعد و برق بسيار شديد و بادهاي سياه و سرخ است، آنچنانكه بيشتر مردم بترسند. (1)

قبل ار اسلام بسياري از اقوام به هنگام خورشيد گرفتگي و ماه گرفتگي، طبل و دهل مي كوبيدند، تا اژدهاي غول پيكري كه به گمان آنان درصدد بلعيدن ماه يا خورشيد هستند، بترسانند. يهوديان به هنگام خسوف بر طبل مي كوبيدند به تصور اينكه، ماه اين صدا را مي شنود و مي ترسد و آشكار مي گردد. ظهور اسلام اين سنتهاي جاهلي رادگرگون ساخت. (2)

در زمان رسول خدا (ص) در روز وفات فرزندش ابراهيم، كسوف روي داد. مردم تصور كردند كه گرفتگي خورشيددر اثر وفات فرزند پيامبر است. رسول خدا (ص) براي از بين بردن اين افكار موهوم و خرافي بلافاصله جنازهفرزند خويش را رها كردند و در برابر مردم قرار گرفتند و پس از حمد و ثناي خداوند فرمودند:

اي مردم! ماه و خورشيد دو آيت ا ز آيات الهي هستند (نشانه اي از نشانه هاي قدرت و عظمت پروردگارند) بفرمان او جريان دارند و ا ز او اطاعت مي كنند و براي مرگ يا حيات كسي كسوف روي نمي دهد. هرگاه خسوف و كسوف پديد مي آيد نماز بگذاريد. آنگاه پيامبر به همراه مردم نماز آيات خواندند. (3)

قدر مسلم آن است كه فلسفه نماز همان ياد خداست كه بفرموده قرآن ياد خدا مايه اطمينان قلبهاست. (4)

امام علي (ع) مي فرمايد: نماز وسيله تقرب هر پرهيزگاري است به سوي خدا. (5)

امام صادق (ع) نيز مي فرمايد: هنگامي كه مشكل مهمي براي علي (ع) پيش مي آمد، حضرت به نماز برمي خواست و آنگاه اين آيه را تلاوت مي فرمود: و استعينوا بالصبر و الصلوة. (6)

امام رضا (ع) در اين باره مي فرمايد: اقامه نماز توجه و اقرار به ربوبيت پروردگار است ... (7)

اين روايات همه به اين حقيقت اشاره دارند كه نماز انسان را به قدرت لايزالي پيوند مي دهد كه همه مشكلات و سختيها براي او سهل و آسان است. چنين احساسي موجب مي شو دكه انسان در برابر حوادث و امور سهمناك، ترس و شكست و زبوني را از خود دور گرداند و با اتصال به قدرت لايزال الهي و اقرار به ربوبيت پروردگار، شكيبا و نيرومند گردد.

لذا اقامه نماز به هنگام خسوف و كسوف و ...، نشانة خضوع و خشوع انسان است در برابر عظمت پروردگار و هم درخواست و دريافت آرامش و اطمينان قلبي از درگاه رب جليل است.





تكميل و ارسال فرم نظر سنجي موجب تكامل و پويايي كارماست.



طرح گفتمان ديني در مساجد



منابع و مآخذ :

1ـ رساله نوين امام خميني، ج1، ص109

2ـ همان

3ـ همان

4ـ رعد، 28

5ـ تفسير نمونه، ج 16 ص292

6ـ تفسير نمونه، ج1، ص219

7ـ تفسير نمونه، ج 16، ص294



مؤسسه پيوند با امام

بازگشت