چند سال بعد از اينكه به سن تكليف رسيدم شروع به يادگيري قرائت صحيح نماز كردم تكليف نمازهايي كه قبل از آن نخواندهام چيست؟ آيا بايد قضا آن را به جا بياورم(كه نمي دانم چند روز خوانده ام)؟




در اين كه تمام حروف و كلمات در قرائت بايد صحيح خوانده شود تمام مراجع عظام تقليد متفق القول مي باشند، و نماز كسي را كه قرائتش اشتباه است و عمداً اشتباه مي خواند باطل مي دانند. البته فرموده اند كسي كه به هيچ وجه نمي تواند قرائت را صحيح بخواند بايد هر طور كه مي تواند بخواند و نماز او هم باطل نيست، ولي به احتياط مستحب نماز را به جماعت بخواند كه فتواي مرجع تقليد شما (آيت ا...سيستاني) نيز همين است.(1)

خواهر عزيز، در صورتي كه تأخير در يادگيري عمدي باشد يا شما قادر به يادگيري بوده ايد و در اين امر كوتاهي كرده ايد، نمازهايتان باطل است و بايد قضا كنيد. و در غير اينصورت (عمدي و قدرت بر يادگيري) نماز شما صحيح است.(2)

و اما اينكه نمي دانيد چند روز نماز قضا داريد، حكم آن بدين صورت است :

كسي كه چند نماز از او قضا شده، و شمارة آنها را نمي داند مثلاً نمي داند چهار تا بوده يا پنج تا، چنانچه مقدار كمتر را بخواند كافي است. و همچنين اگر شمارة آنها را مي دانسته و فراموش كرده اگر مقدار كمتر را بخواند كفايت مي كند.(3)

پس طبق فتواي آيت ا...سيستاني، شما بايد فكر كنيد كه آن مقدار نمازي كه گمان مي كنيد قرائت را صحيح نخوانده ايد به چه كيفيتي بوده است. اگر توجه به صحيح يا غلط بودن آن نداشته ايد، بايد قضاي آن نمازها را به كيفيتي كه بيان شد بخوانيد و اگر در اول سنّ بلوغ، فكر مي كرده ايد كه قرائت شما صحيح است و بعداً فهميده ايد كه غلط بوده، لازم نيست نمازهاي گذشته را دوباره بخوانيد.(4)



ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

منابع و مآخذ :

1. توضيح المسائل، ج1، مسأله997

2. اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبري، ج1، ص134

3. توضيح المسائل مراجع، مسأله 1383

4. توضيح المسائل مراجع، ج1، مسأله 1001







مؤسسه پيوند با امام

بازگشت