اگر شخصي كه مريض است (زن باشد) و نماز خوان بوده و سكته مغزي كرده و قبل از اينكه سكته بكند نماز و روزه را ميخوانده حالا كه نميتواند و نميخواند تكليف آن چيست؟




در خصوص سئوالي كه بيان فرموديد دو نكته قابل توجه به نظر ميرسد:

1ـ در خصوص مسائل فقهي و احكام اگر واقعاً خودتان ميتوانيد به رساله و يا استفتائات مرجع تقليد مورد نظرتان مراجعه كنيد، سعي كنيد همين كار را انجام دهيد كه بسيار مفيدتر از سئوال كردن است. قدرت و بلوغ و عقل و دانش از شرايط عمومي تكاليف الهي است.ولي اگر معذوريد و به هر دليل عقلي يا شرعي نميتوانيد به رساله يا استفتائات مراجعه نمائيد، هنگام سئوال كردن تا حد امكان مرجع تقليد مورد نظرتان را ذكر نمائيد تا جواب دادن به آن راحتتر باشد و براي شما نيز اين كار بهتر است.

2ـ تقريباً به همين مضامين از مقام معظم رهبري (حفظه ا...) استفاده شده كه ايشان در جواب فرمودهاند: اگر ضعف عقلي وي به حدي كه عنوان جنون بر آن صدق كند، نرسيده و در تمام اوقات نماز در حال اغماء نبوده است، قضاي نمازها و روزههاي فوت شده او بر شما (پسر بزرگ خانواده) واجب است وگر نه چيزي از بابت آن بر شما واجب نيست.

از بيانات حضرت امام خميني (ره) نيز همين مسأله استفاده ميشود.(1)

و همچنين از بيانات آيت ا... مكارم (حفظه ا...) (در استفتائات جديد ج 2 ص 121) همين مورد اشاره شده است.

و آيت ا... فاضل (حفظه ا...) ميفرمايند: اگر حواس نداشته به طوري كه اوقات نماز را تشخيص نمي داده نمازهاي فوت شده اش قضا ندارد ولي اگر ملتفت بوده و مسامحه كرده قضاي نمازها را به جا آورد و چنانچه از دنيا رفته است برايش قضا كنند.در ضمن نظر ساير مراجع عظام نيز همين است.(2)







منابع و مآخذ :

1. احكام عمومي ج 1 ص 250

2. جامع المسائل ج 1 ص 107







مؤسسه پيوند با امام

بازگشت