ميدانيم كه كعبه چهار ضلعي است. هنگام نماز جماعت در يك ضلع آن،يك پيش نماز ميايستد، با توجه به اين كه مأمومين بايد پشت سر امام قرار بگيرند، آيا نماز افرادي كه در سه ضلع ديگر و گاه روبروي امام قرار ميگيرند، باطل نيست؟


براساس آية 144 سورة بقره، كعبه قبلة مسلمانان است: ... قَدْ نَرَيَ تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَآءِ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضـَغهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ;نگاههاي انتظارآميز تو را به سوي آسمان (براي تعيين قبلة نهايي) ميبينيم! اكنون تو را به سوي قبلهاي كه از آن خشنود باشي، باز ميگردانيم. پس روي خود را به سوي مسجدالحرام كن! و هر جا باشيد، روي خود را به سوي آن بگردانيد!.

براساس اين آيه همة مسلمانان در هر كجاي دنيا، هنگام نماز و برخي ديگر كارها، موظفند رو به طرف خانة خدا بايستند. در شهرهايي كه دور از مكه است ـ مانند ايران ـ يك جهت به طرف قبله و خانة خدا متصور است;هر چند به خاطر دور بودن از مكه جهت وسيعتر است;براي مثال هر چه شما از جسمي دورتر شويد جهت شما نسبت به آن شيء وسيعتر ميشود; بنابراين، در اين جاها امام جماعت و مأمومين پشت سر او به طرف كعبه ميايستند. در اين شهر اگر يك مأموم بر خلاف جهتي كه پيش نماز ايستاده، بايستد، به طرف كعبه نخواهد بود; اما در مسجدالحرام و در وضعيت فعلي، متن استفتأ و پاسخ حضرت امام خميني; به پرسش فوق چنين است: كسي كه نماز را در مسجدالحرام به نحو استداره خوانده است، به طوري كه رو در روي امام جماعت و يا طرفين او ايستاده بوده است، آيا اين نماز احتياج به اعاده دارد؟

جواب: با وضع فعلي نياز به اعاده ندارد.(مناسك حج، مطابق با فتاواي حضرت امام خميني و حواشي مراجع معظم تقليد، ص 294، حوزه نمايندگي وليفقيه در امور حج و زيارت.)

البته در مسئله فوق و اينكه مأمومين ميتوانند نزديكتر از امام به كعبه باشند يا خير به فتواي مرجع تقليد خود مراجعه كنيد.



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت