آيا خواندن قرآن و نماز در كنار موسيقي اشكال دارد؟


در مورد گوش دادن به موسيقي، چه در كنار خواندن قرآن و نماز باشد و چه نباشد، بايد توجه داشت كه آهنگها و آوازها را ميتوان به سه دسته تقسيم كرد:

الف) آهنگها و آوازهايي كه به شيوة مجالس عيش و عشرت و محافل رقص و پايكوبي اجرا ميشود و انسان را از حالت اعتدال فكري و ذهني دور ميسازد و به بيبند و باري، لاقيد بودن و بيتعهد زيستن دعوت و تشويق ميكند كه اصطلاحاً به آن سازو آوزهاي مبتذل ميگويند.

ب) آنهايي كه هم از نظر محتوا (مضمون اشعار) داراي معناي با شكوه و زيباست و هم از نظر اجرا، خوب و زيبا اجرا ميشود و در عين حال تناسب و شباهتي باساز و آوازهاي مجالس لهو، عيش و عشرت و فساد ندارد. گوش دادن به نوع اول حرام است; امّا نوع دوم اشكال ندارد.(جامع المسائل استفتائات، آيت الله فاضل لنكراني، ص 252 مطبوعاتي امير، چاپ دوم، بهمن 1375.)

ج)ساز و آوازهايي كه نسبت به آن شك داريم و نميدانيم آيا از نوع اول است تا از آن پرهيز كنيم و يا از نوع دوم است تا پرهيز لازم نباشد. گوش دادن به موارد مشكوك (نوع سوم) اشكال ندارد; امّا بهتر است كه به اين نوع آهنگها هم گوش نكنيم.

آياتي از قرآن كريم مسلمانان را از گوش دادن به غنا (موسيقيهاي مبتذل) باز ميدارد; فاجتنبوا قول الزور (حج، 30) از قول زور اجتناب كنيد.

يكي از مصداقهاي قول الزور، غنا (ساز و آوازهاي مبتذل) است.(الميزان، ج، ص 379، تفسير ابوالفتوح رازي، ج 8، ص 92، انتشارات اسلاميه.)



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت