چه كنم نمازها به ويژه نماز صبحم را در اول وقت بخوانم؟


يكي از واجباتي كه در دين اسلام بسيار اهميت دارد، نماز است. نماز يك وظيفة ثابت و معين و يك دستور انضباطي است كه روح توجه به پروردگار را در انسان زنده ميكند: فَأَقِيمُوا الصَّلَوَةَ إِنَّ الصَّلَوَةَ كَانَتْ عَلَي الْمُؤْمِنِينَ كِتَـَبًا مَّوْقُوتًا;(نسأ،103) نماز را ]به صورت معمول[ انجام دهيد، زيرا نماز وظيفة ثابت و معيني براي مؤمنان است نماز، مظهر پيوند با خدا و ارتباط با اوست; به همين دليل از همة عبادات برتر و بالاتر است. مؤمنان ارزش بسياري براي اصل نماز و زمان برگزاري آن قائلند: وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالاْ ?َخِرَةِ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَهُمْ عَلَيَ صَلاَ تِهِمْ يُحَافِظُونَ;(انعام،92) و آنها كه به آخرت ايمان دارند به آن ]قران[ ايمان ميآورند و مراقب نمازهاي خويش ميباشند. و سهلانگاري در نماز، به ويژه در اوقات اولية آن خساراتي را ممكن است در پي داشته باشد. قرآن كريم در اينباره ميفرمايد: فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ # الَّذِينَ هُمْ عَن صَلاَ تِهِمْ سَاهُونَ;(ماعون، 4 ـ 5) پس واي بر نمازگزاراني كه نماز خود را به دست فراموشي ميسپارند! كساني كه نه ارزشي براي آن قائلند و نه به اوقاتش اهميتي ميدهند; نماز را از وقت فضيلت خود تاخير مياندازند. تجربه نشان داده كه اگر مسايل تربيتي تحت انضباط و شرايط معين قرار نگيرد، عدهاي آن را به دست فراموشي ميسپارند و اساس آن به كلي متزلزل ميگردد. اين گونه مسائل حتماً بايد در زمان معين و با انضباط دقيق قرار گيرد تا هيچ كسي براي ترك آن عذر و بهانهاي نداشته باشد; لذا براي اين كه به اين مشكلات دچار نشويم شايسته است خود را مقيد كنيم به اين كه حتماً نمازها را در آغاز وقت بخوانيم.

امام باقر7 ميفرمايد: هر گاه نماز در اول وقت بالا رود، سفيد و درخشان به سوي صاحبش باز ميگردد و به او خطاب ميكند: از من مواظبت نمودي خدا تو را حفظ كند و هر گاه در غير وقت خود و بدون شرايط بالا برود، سياه و تاريك به سوي صاحبش باز ميگردد و به او ميگويد: من را تباه ساختي، خدا تو را نابود كند!(كافي، كليني; ج 3، ص 286، دارالكتب الاسلامية.)

امام صادقميفرمايد: هر گاه نمازگزار نماز صبح را با طلوع فجر به جاي آورد دو مرتبه براي او نوشته ميشود، هم فرشتة صبح و هم فرشتة شب مينويسد ]نماز صبح را فرشتة روز و فرشتة شب هر دو مشاهده ميكنند![( وسائل الشيعه، شيخ حر عاملي; ج 1، ص 373، مؤسسه آل البيت:. براي آگاهي بيشتر ر.ك: آداب نماز، امام خميني; ص 111 ـ 113، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني ـ رضوان الله تعالي عليه ـ / جامع آيات و احاديث موضوعي نماز، عباس عزيزي، ج 1، ص 312 ـ 349، انتشارات بلوغ / تفسير نمونه، آيت الله مكارم شيرازي و ديگران، ج 5، ص 342 ـ 347; ج 4، ص 103 ـ 106; ج 27، ص 357 ـ 364، دارالكتب الاسلامية. )



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت