با توجه به اين كه اسلام حضور زن را در اجتماع محدود كرده است، تا جايي كه علما نظرشان اين است كه زن بهتر است نماز خود را در اطاق اندروني و يا در پستو بخواند، بفرماييد: حضور زنها در نماز جمعه و جماعات و حضورشان در مشاغل گوناگون چگونه توجيه ميشود؟


آنچه اسلام بدان توصيه كرده در راستاي حفظ عفّت زن است، ولي اگر ضرورت حكم كند كه زن در جامعه حضوري فعّال داشته باشد، با حفظ عفّت و رعايت ضوابط شرعي، حضور او مانعي ندارد; چنان كه حضرت زينبنيز در سفر كربلا و پس از آن در كوفه و شام حضوري فعال داشت.

در قرآن نيز ميتوان نشانههايي از حضور زن در اجتماع يافت. در سورة احزاب، آيه 56 ميخوانيم: اي پيامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنان بگو: پوششهاي خود را بر خود فروتر گيرند. اين براي آن كه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند ]به احتياط[ نزديكتر است و خدا آمرزندة مهربان است.

در تفسيرهاي روايي، دربارة نزول اين آيه آمده است: زنان براي نمازهاي يوميّه به مسجد پيامبر6 ميآمدند و به او اقتدا ميكردند. وقتي شب ميشد و زنان براي نماز مغرب و عشأ و نماز صبح از منزل خارج ميشدند، مورد تعرض جوانان قرار ميگرفتند; لذا آيه نازل شد و فرمود: با رعايت حجاب به آنان بفهمانيد كه شما اهل كارهاي خلاف نيستيد و بدين وسيله آنها شما را به اهل عفت و پاكدامني ميشناسند و متعرض نميشوند.

نكته قابل توجه اين كه اولاً در اين آيه شريفه زنان را از رفتن شبانه به نماز عشأ يا صبح منع نميكند ولي دستور ميدهد با حفظ عفاف و حجاب عملاً جامعه را به پاكي و امنيت دعوت كنند و ثانياً همانطور كه در آيه بعد آمده است مزاحمان عفت و امنيت را تهديد ميكند كه اگر از رفتار خلاف خود دست برندارند گرفتار مجازات تبعيد و... خواهند شد.(ر.ك: تفسير كنزالدقائق، ميرزا مشهدي، ج 10، ص 443 و 444، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي.)

در استفتائات حضرت امام خميني; دربارة حكم شركت بانوان در نمازهاي جماعت يوميّه و نماز جمعه، چنين آمده است: كراهت ندارد، بلكه در بعضي موارد مطلوب است.(احكام بانوان، محمد وحيدي، ص 26، سؤال 16، انتشارات دفتر تبليغات اسلامي.)



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت