دربارهء نماز وحشت توضيح دهيد.


سؤال شما را در سه قسمت جواب داده ايم . اميدواريم پاسخ خود را دريافت نموده باشيد.

الف ) نوشته ايد: از حدود پانزده سالگي مشكلات اعتقادي به شما هجوم آورد.

سن بلوغ فكريِ افراد متفاوت است و علت آن مسائلي نظير ژنتيك (وراثت ) و وضع فكري و فرهنگي و تربيتي خانواده و مدرسه و اجتماع مي باشد. برخي روان شناسان در مورد نوجوانان و جوانان مي گويند:

او مي خواهد بداند چگونه از برنامهء اسلامي استفاده كند؟ چه كند تا مسلمان واقعي باشد و به بهشت برود؟ فرجام گناهي را كه مرتكب شده چيست , مسئلهء عدالت خدا چطور تبيين مي شود>.()

(پـاورقي 1ً.علي قائمي , شناخت ـ هدايت و تربيت نوجوانان و جوانان , ص 115ـ 121

بنابراين چون مسائل اعتقادي و در نوجوانان و جوانان , استقرار نيافته و در اذهان و قلوبشان جا نگرفته ,پيدايش مشكلات و شبهات اعتقادي , امري عادي و طبيعي است . مهم نوع برخورد با اين شبهات و اشكالات ذهني است .

غرور كاذب برخي باعث مي شود حاضر نباشند سؤالات خويش را از ديگران بپرسند, زيرا .() و به خاطر بدبينيِ پيدا شده در آن ها,(پـاورقي 2.همان .

ديگران را فاقد صلاحيت لازم براي پاسخ گويي مي دانند. گاهي نيز بيم دارد پرسش خود را مطرح كند, زيرا مي ترسدبا افرادي متعصّب و بد خُلق و متحجر رو به رو شود و او را به بي ديني و لاقيدي متهم سازند.

در اين ميان جواناني تشنه حقيقت و پر انرژي هستند كه هيچ چيزي روح لطيف و كنجكاو آن ها را جز حقيقت قانع نمي كند. به همين دليل وقتي حقيقت نابي را مي فهمند يا رازي از اسرار هستي را كشف مي كنند, لذت مي برند. اين لذت روحي با لذايذ مادي قابل مقايسه نيست .

ب ) نوشته ايد: هنگام مطالعه , دوست داريد شبهه اي برايتان باقي نماند, ولي وقتي به مسائل فلسفي بر مي خوريد,چون بسياري از آن ها را نمي فهميد, از مطالعه باز مي مانيد.

اگر چه رسيدن به عمق مسائل و دست يابي سريع به نتايج مطلوب , برخاسته از روحيهء دوران جواني است , امابايد بدانيم تكامل در نظام هستي بر پايهء تدريح است . در آغاز, نطفه اي بيش نبوديم . بيش از نه ماه دوران چنين راپشت سر گذارديم , سپس دوران نوزادي و طفوليت و نوجواني و جواني و... به تدريج سپري گرديد.

نظام فكري و عقلي انسان نيز به تدريج , راه رشد و كمال را طي مي كند.

تربيت و تزكيهء روح و به فعليت رسيدن استعدادهاي بالقوهء دروني نيز به تدريج به ثمر مي رسد.

به اقتضاي چنين حكمتي خداوند به پيامبر6توصيه فرموده : .

(پـاورقي 1.طه (20 آيهء 114

كسب شناخت و معرفت و فهم اسرار آفرينش , نيازمند حركت تدريجي و مستمر است و به علت گستردگي و غيرمتناهي بودن جهان تكوين و پيچيدگي و اسرارآميز بودن آن , انديشه گرانِ موشكاف و صاحبان كمال و معرفت , هرچه پيش تر مي روند, اسرار و مجهولات بيش تري را جلوي روي خويش مي بينند و به درجه اي مي رسند كه مي فهمندمعارف و رموز هستي را نفهميده و نشناخته اند.

روح حقيقت جو و فطرت بيدار و كمال طلب شما, بايد به تدريج از چشمه سار زلال وحي و منبع بي كران اقيانوس علم الهي بنوشد, تا سيراب گردد. نوشته ايد: آيا مشكلات اعتقادي من با تحصيل در رشتهء فلسفه رفع خواهدشد؟ علم كلام و بخش الهيات فلسفه , پاسخ گوي شبهات اعتقادي است , اما تا علم و دانشِ منطقي و استدلالي , باكمال و معنويت ممزوج نگردد و انسان صاحب ديدگاني ملكوت نگر, نگردد و با بصيرت به مقام يقين كه مقام ذكراست , نايل نشود, روح او آرام نمي گيرد:



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت