با خواندن شرح حال چند تن از اولياي خدا حالم دگرگون شد و تصميم گرفتم بهتر شوم . لذا خود رامقيّد به نماز شب و نماز اوّل وقت و ترك گناهان و خواندن دعا عهد و سوره هاي قرآن نمودم , ولي احساس مي كنم پيشرفت معنوي ندارم و نااميد شده ام . لطفاً مرا راهنمايي كنيد.


از اين كه درصدد تهذيب نفس برآمده ايد, بسي خوشنوديم . كم تر انسان هايي يافت مي شوند كه به كسب معنويت و تهذيب نفس اهميت بدهند, ولي مطالعهء شرح حال اولياي الهي و اوتاد تأثير روحي فراواني بر روي انسان مي گذارد و چون انسان دنبال كمال است , فوراً جذب مي شود.

در مرحله تصميم شما بر تهذيب اخلاق و انجام عبادات و مناجات قدم اوّل است .

قدم دوم , پي گيري و اصرار بر انجام تصميمات است كه بحمداللّه در اين مرحله تا حدودي موفّق بوده ايد; يعني درصدد ترك گناه برآمده ايد و نمازهايتان را اوّل وقت خوانده ايد و مقيد به نمازهاي مستحبي و خواندن دعاهاي مستحبي شده ايد. قدم هاي بلندي در اين راه برداشته ايد. اكنون سفارش ما به شما اين است :

1 قلب انسان كه مركز انوار الهي مي شود, گاهي اقبال دارد و گاهي ادبار; يعني گاهي حالت خوش معنوي به انسان دست مي دهد و از نماز و دعا لذّت مي برد و گاهي چنين نيست . در اين صورت از روايات استفاده مي شودكه ناراحت و ديگر نباشيد. امام رضا7فرمود: .(1)

اقبال و ادبار قلب عللي دارد كه بايد علّت يابي شود. در هر صورت شما در فرصت هايي كه حالت خوشي داريد,به عبادت و دعا و مناجات توجه بيش تري كنيد. البته مكان هايي مانند مساجد و شاهد مشرفه در حالت اقبال قلب مؤثر است يا زمان هاي خاصّي مانند عصر جمعه , صبح جمعه , شب جمعه و عصر نزديك غروب آفتاب مي تواندنقش مثبتي در حالت خوب داشته باشد. مهم تر از همه گناه نكردن و دائم الذكر بودن و زمزمهء بعضي از بخش هاي دعاها است , مانند: كه در ادعيهء مأثور از معصومان 7رسيده است . خواندن اين بخش ها بسيار در روحيه ء(پـاورقي 2.مفاتيح الجنان , مناجات التائبين .

انسان اثر مثبت دارد.

2 زهد و بي ميلي و بي توجهي به زخارف دنيا, بسيار مهم است . هر چه توجه و دلبستگي انسان به زر و زيورهاي دنيا بيش تر باشد, به همان نسبت دل انسان را از توجه به محبوب حقيقي و كمال مطلق دور مي كند. البته زهد به معناي ترك دنيا نيست . انسان بايد روال طبيعي زندگي خود را انجام دهد ولي از دلبستگي هاي بيجا و افزون از حدّ بكاهد.

(پـاورقي 1.بحارالانوار, ج 75 ص 357



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت