اهميت و بركات نماز جماعت چيست؟


نماز جماعت، با شكوه ترين، بهترين، پاك ترين و معنوي ترين اجتماعات دنيا است. از اين رو داراي فضيلت و ثواب بسياري است.

براي هر قدمي كه انسان به سوي نماز جماعت برمي دارد، ثواب و حسنه اي در نظر گرفته شده و اگر تعداد نمازگزاران را از ده نفر تجاوز كند، كسي جز خداوند حساب ثواب آن را نمي داند. در حديثي آمده است: «هر كسي نماز جماعت را دوست بدارد، خداوند و فرشتگان او را دوست مي دارند».

پيامبر (ص) مي فرمايد: «آگاه باشيد هر كه به طرف مسجد، براي اقامه نماز جماعت حركت كند، به هر قدم او هفتاد هزار حسنه و ثواب براي او نوشته مي شود و هفتاد هزار گناه او، پاك مي گردد و به همين اندازه درجاتش بالا مي رود. اگر در همين حال بميرد، خداوند هفتاد هزار فرشته بر او مي گمارد كه او را در قبرش زيارت كنند و در تنهايي مونس او باشند و برايش استغفار كنند تا برانگيخته شود.» [1] .



[ صفحه 93]



«نماز جماعت» داراي آثار و بركات متعددي است كه به بعضي از آنها اشاره مي شود:

يك - آثار و بركات عمومي:

1 -1- تبليغ و ترويج نماز

قرار دادن نماز در معرض ديد ديگران، هم معتقدان به نماز را خوشحال مي سازد و هم زمينه ساز جذب و تمايل ديگران، براي حضور در نماز جماعت مي شود.

2- 1- ترويج و تبيين معارف الهي و شعائر ديني

امام رضا (ع) فرموده است: «نماز جماعت بدان جهت قرار داده شد كه اخلاص، توحيد، اسلام و عبادت خداوند آشكار و ظاهر باشد.» [2] .

3- 1- شكوه وعظمت اسلام

حضور جمعي مسلمانان در مساجد، ضمن آنكه عظمت و بزرگي جماعت مسلمانان را مي رساند؛ بيانگر حاكميت ديني و مكتب در وجود انسان ها نيز هست.

4- 1- وحدت و تعاون

نماز جماعت، نمايانگر وحدت مسلمانان و محل تجلي همدلي، تعاون و همكاري آنان با همديگر است «مع ما فيه من المساعدة علي البر و التقوي.» [3] .



[ صفحه 94]



دوم - آثار و بركات دنيوي:

1- 2- خوش بيني مردم

پيامبر (ص) فرمود: «هر كه نمازهاي پنجگانه را با جماعت بخواند، به او گمان هر خير و نيكي را داشته باشيد.» [4] .

2 - 2- استجابت دعا

پيامبر (ص) فرمود: «چون بنده خدا، نماز را با جماعت بخواند و پس از آن حاجتي را از خدا بخواهد؛ خداي عزوجل از وي حيا مي كند كه پيش از روگرداندن او، حاجتش رابرآورده نسازد [5] .

3- 2- درمان نفاق

پيامبر (ص) فرمود: «هر كس چهل روز در نماز جماعت شركت كند و به طور مرتب نمازگزارد؛ دو برائت نامه و دو سند رهايي بخش به او مي دهند: نجات از آتش و رهايي از نفاق». [6] .

4- 2- در پناه خدا بودن

امام صادق (ع) فرمود: «هر كس نماز صبح و عشا را به جماعت بخواند، او در پناه خداي عزوجل است.» [7] .

5- 2- كفاره گناهان

امام باقر (ع) فرمود: «سه چيز كفاره و پوشاننده گناهان است: وضو



[ صفحه 95]



ساختن در هواي سرد، راه رفتن در شب و روز به سوي نمازها و محافظت بر نمازهاي جماعت.» [8] .

سوم - آثار و بركات اخروي:

1- 3- مونس در قبر

پيامبر (ص) فرمود: «آگاه باشيد هر كه به طرف مسجد براي اقامه نماز جماعت حركت كند، به هر قدمي هفتاد هزار حسنه و ثواب براي او نوشته مي شود... اگر در همين حال بميرد، خداوند هفتاد هزار فرشته بر او مي گمارد كه او را در قبرش زيارت كنند و در تنهايي مونس او باشند و برايش استغفار كنند تا برانگيخته شود.» [9] .

2- 3- عبور از صراط

رسول خدا (ص) فرمود: «هر كس در هر كجا باشد، اگر بر جماعت مداومت كند، مانند برق سريع و درخشان همراه نخستين گروه بهشتيان، از روي صراط مي گذرد...» [10] .

3 -3- آزادي از آتش دوزخ

رسول خدا (ص) فرمود: «هر كس چهل روز در نماز جماعت شركت كند و به طور مرتب نماز گزارد... دو برائت نامه و سند رهايي بخش به او مي دهند: نجات از آتش و رهايي از نفاق.» [11] .



[ صفحه 96]



4- 3- نجات از مراحل ترسناك قيامت

رسول اكرم (ص) فرمود: «...خداوند در روز قيامت، همه انسان ها را براي حساب گرد مي آورد. پس هر مؤمني كه در نماز جماعت شركت كند، خداوند سختي ها و دشواري هاي روز قيامت را براي او آسان مي سازد؛ آن گاه فرمان مي دهد كه او را روانه بهشت سازند.» [12] .

5- 3- ترفيع مقام

رسول خدا (ص) فرمود: «اي علي! سه چيز موجب ترفيع مقام و درجه مؤمن است: وضوي كامل در هواي سرد، انتظار نماز بعد از نماز و شركت مداوم در نمازهاي جماعت.» [13] .


پاورقي

[1] وسائل الشيعه، ج 5، ص 372.

[2] همان، ج 8، ص 287.

[3] همان، ص 287.

[4] همان،ج 5، ص 371.

[5] بحارالانوار، ج 77،ص 4.

[6] همان،ج 88، ص 4.

[7] المحاسن، ص 52.

[8] بحارالانوار، ج 88، ص 10.

[9] وسائل الشيعه، ج 5، ص 372.

[10] بحارالانوار، ج 88، ص 3.

[11] همان، ص 4.

[12] وسائل الشيعه، ج 5، ص 372.

[13] بحارالانوار، ج 8، ص 10؛ براي مطالعه بيشتر ر.ك: محراب عشق (در فضيلت نماز جماعت)، محمد مهدي عليقلي.


بازگشت