نماز جمعه


يكي از اجتماعات خيلي باارزش و مهم مسلمانان، نماز جمعه است.

نماز جمعه، براي اين است كه انسان آگاه باشد و هرگز فراموش نكند كه روز جمعه، روز بزرگي است و عيد جمعه، عيد شريفي است كه خداي تعالي آن را به اين امت اختصاص داده و براي بندگانش، چنين وقت شريفي را مقرر كرده است تا در آن، بندگانش را به جوار خود، نزديك كند و آلام دوري را با امان نامه اي از عذاب، تسكين بخشد.

در روز جمعه، بهترين و گرامي ترين عمل به پيشگاه خداوند متعال، نماز سياسي - عبادي جمعه است كه اين نماز براي مسلمانان، بسيار كارساز و مشكل گشا مي باشد. نماز جمعه، در احقاق حقوق مسلمين و روشنگري اجتماعي، سياسي، اقتصادي، اخلاقي و... مؤثر است.

امام علي بن موسي الرضا عليه السلام در ترسيم جايگاه ويژه ي نماز جمعه مي فرمايند:

«انما جعلت الخطبة يوم الجمعة لأن الجمعة مشهد عام فاراد ان يكون للأمير سبب الي موعظتهم و ترغيبهم في الطاعة و ترهيبهم من المعصية و توقيفهم علي ما اراد من مصلحة دينهم و دنياهم و يخبرهم



[ صفحه 199]



بما ورد عليهم من الافاق من الاهوال التي فيها المفسرة و المنفعة...

و انما جعلت خطبتين ليكون واحدة للثناء علي الله و التمجيد و التقديس لله - عزوجل - و الأخري اللحوائج و الانذار و الدعاء و لما يريد ان يعلمهم من امره و نهيه ما فيه الصلاح و الفساد؛ [1] در نماز جمعه، خطبه به اين جهت قرار داده شد كه چون نماز جمعه يك حضور همگاني است، خداوند چنين اراده كرده تا به حاكم مسلمين امكان دهد كه مردم را نصيحت كند و به اطاعت ترغيب نمايد و از معصيت بترساند و آنان را بر آنچه مصلحت دين و دنيايشان است، آگاه سازد و آنچه را كه در نقاط ديگر اتفاق مي افتد و در سرنوشت آنان مؤثر است، به اطلاع آن ها برساند، هم چنين دو خطبه قرار داده شده است تا در يكي، حمد و ثناي خداوند انجام شود و در ديگري آنچه از فرمان و نهي خداوند كه به صلاح جامعه بستگي دارد، اعلام شود».

آن حضرت درباره ي اهميت نماز جمعه نيز فرموده اند:

«ما يأمن سافر يوم الجمعة قبل الصلاة أن لا يحفظه الله تعالي في سفره و لا يخلفه في اهله و لا يرزقه من فضله؛ [2] كسي كه روز جمعه، پيش از نماز جمعه مسافرت كند، در امان نيست از اين كه در سفر محفوظ بماند و از اين كه به اهلش نرسد و خدا او را از فضل خود، روزي ندهد».



[ صفحه 202]




پاورقي

[1] وسائل الشيعه، ج 5، ص 39.

[2] بحارالانوار، ج 89، ص 201.


بازگشت