گزارش سازمان تبليغات اسلامي


حجت الاسلام والمسلمين موسي پور

معاون محترم سازمان تبليغات اسلامي

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمدلله رب العالمين حسبناالله و نعم الوكيل نعم المولي و نعم النصير و صلي الله علي سيدنا و نبينا محمد و آله الطاهرين.

تقديم به پيشگاه قطب عالم امكان، امام زمان، روحي و ارواح العالمين لتراب مقدمه الفدا، نثار ارواح پاك و مطهر شهيدان انقلاب، شهيدان جنگ تحميلي و شهداي واقعه خونين هفده شهريور كه عارفانه متاع جان را با خداي خويش معامله كردند و عاشقانه به قرب حق رسيدند. و نثار روح پر فتوح قافله سالار قافله ي عزّت و شرف و آزادگي، بنيانگذار نظام مقدس جمهوري اسلامي، احياگر معنويت در عصر ظلمت و جهالت، حضرت امام رضوان الله عليه، صلوات.

بسيار خوشحال و خرسندم كه در ايام مبارك و در آستانه ي حلول ماه پرفضيلت رجب، ماه رحمت و ميلاد پنجمين گوهر تابناك گوهر عصمت و طهارت امام باقر(عليه السلام) فرصت حضور در اين جمع روحاني و اجلاس نوراني نصيب من شد. خداوند را بر اين توفيق شاكر و سپاسگزارم. در ابتدا بر خود لازم مي بينم از دست اندركاران ستاد اقامه نماز و برگزار كنندگان اين اجلاس به سهم خود تشكر كنم. كاري بس بزرگ و در خور تقدير و تحسين صورت گرفته است. برگزاري دوازده اجلاس نماز و ايجاد شور و شوق و حركت براي رسيدن به اهداف مقدس و تلاش هايي كه توسط ستاد اقامه نماز و دستگاه هاي ديگر سامان گرفته است، جز با بيان و تعبير مقام معظم رهبري قابل تقدير نيست كه ايشان اين حركت را يك جهاد ناميدند.

حقيقتاً جهاد، مقدسي است. چرا كه امروز جبهه ي ما جبهه ي فرهنگي است و سلاح مبارزه در اين جبهه، نماز است و كساني كه اين سلاح را آماده مي كنند و ترويج مي دهند، در سنگر دفاع مقدس از ارزش هاي اسلام و انقلاب هستند. به پرچمدار و جلودار اين جهاد مقدس، اين عرصه مبارزه، مرد سرزنده و با نشاط و با اخلاص حضرت حجةالاسلام و المسلمين جناب حاج آقاي قرائتي هم تبريك عرض مي كنم كه با همه ي كمبودها و مشكلات و وسعت كار و در عين حال بعضي كم لطفي ها همچنان ثابت قدم در اين عرصه و ميدان حضور دارند و اين كار را به سامان مي برند. بي شك سخن من به معناي اين نيست كه كار ستاد و اجلاس هايي كه برگزار شده، خالي از نقص و عيب است.

قطعاً هيچ حركتي بدون عيب و نقص نيست. اما كار، كار بسيار بزرگي است. اقدامات بسيار ارزشمندي صورت گرفته است.

چند روز پيش در جلسه اي در محضر بعضي از دوستان از اجلاس نماز صحبت مي كرديم. يكي از آقايان و دوستان در تجليل از حاج آقا قرائتي از فضائل، خلوص و سرزندگي ايشان صحبت مي كردند، و اين كه جناب حاج آقا قرائتي تشكيلاتي عمل نمي كنند. هيئتي عمل مي كنند. به آن برادرمان جوابي دادم كه فكر مي كنم بيان آن اين جا بد نباشد. گفتم كه مديريت هيئتي به اين معناست كه يك فرد بتواند مجموعه ي عظيمي از پتانسيل و توان يك كشور را در جهت يك حركت مقدس سوق بدهد. اي كاش همه ي مديران ما هيئتي عمل مي كردند، يا لااقل بخشي از مديران هيئتي بودند كه ما شاهد بعضي از نارضايتي ها و كمبودها نبوديم.

نكته ي ديگري كه قبل از بيان گزارش عملكرد سازمان مي خواهم عرض بكنم اين است كه بعد از برگزاري دوازده اجلاس موفق و كارنامه اي روشن و در خور تقدير به نظر من نوبت يك بازنگري جدي در برگزاري اين اجلاس ها و اقدامات ستاد اقامه نماز فرا رسيده است. بررسي عملكرد پيشين، برنامه ريزي جديد با توجه به تهديدهايي كه ما را فرا گرفته است و نوع گرايي در روش ها ضرورتي است. كه قطعاً از ديد تيزبين مسئولين محترم ستاد اقامه نماز و شخص حاج آقا قرائتي به دور نمانده است. به ويژه با پيامي كه مقام معظم رهبري امسال دادند.

و در نهايت فرمودند، چه كرديد؟ و ما بايد بگوييم كه چه كرديم؟ من پيشنهاد مي كنم خدمت سروران عزيز ستاد اقامه نماز، پيام هاي مقام معظم رهبري را بررسي مجدد كنند. مواردي را كه ايشان تذكر داده و تأكيد كردند، استخراج شود و بعد، از دستگاه هاي مربوطه بخواهيم، گزارش بدهند كه چه كرده اند؟ ان شاءالله كه اين كار و همين طور بازنگري در برگزاري اين اجلاس ها در دستور كار ستاد اقامه نماز قرار بگيرد. با تهيه فرم هاي نظرات، توسط دست اندركاران ستاد اقامه نماز، علماء، ائمه جماعات، ائمه محترم جمعه، دانشمندان، روانشناسان و جامعه شناسان متدين برآيند اين نظرات استخراج بشود تا برنامه ريزي و حركت آينده ستاد را شكل بدهد.

در مورد عملكرد سازمان تبليغات اسلامي. خيلي كوتاه و فشرده به سرفصل هايي از فعاليت هاي سازمان اشاره مي كنم. سروران عزيز مستحضر هستند كه يكي از وظائف سازمان تبليغات اسلامي تعميق و ترويج فرهنگ ديني است و دوستان در سازمان تبليغات اسلامي براي نماز اولويت ويژه اي قائل اند. به همين خاطر فعاليت هاي درخور ارائه اي انجام شده است و اميدواريم با رويكرد جديد و مديريت جديد سازمان تبليغات اسلامي اين حركت ها شتاب بيشتري پيدا كند. اما اشاره اي به فعاليت هاي سازمان:

يكي از برنامه هاي هر ساله سازمان، اعزام طلاب و مبلغين در ايام محرم، صفر، رمضان، ايام فاطميه و ساير مناسبات است. از مهر گذشته تا مهر امسال، پنجاه هزار مبلغ، توسط سازمان تبليغات اسلامي در مناسبت هاي مختلف به اقصي نقاط كشور اعزام شدند. يكي از محورهاي مهم كاري مبلغين، اشاعه ي فرهنگ نماز و اقامه ي نماز هست. سه جلد كتاب هم براي انسجام بحث هاي تبليغي تدوين شد و در اختيار عزيزان قرار گرفته است. كه در آن كتاب ها هم يكي از مباحث محوري، بحث نماز و اشاعه ي فرهنگ و احكام مربوط به نماز است. تأمين امام جماعت در ادارات و كارخانجات از جمله اقدامات ديگري است كه سازمان انجام داده است. براي اين منظور ما بيش از دو هزار نفر امام جماعت را از لحاظ خصوصيات فردي، علمي، تبليغي را سازماندهي كرده و براي آن ها پرونده شكيل داده ايم كه با آن ها ارتباط مستمر داريم. در دفاتر نمايندگي سازمان تبليغات اسلامي براي آن ها طرح تغذيه ي فكري و فرهنگي را هم از امسال به اجرا گذاشته ايم. اعزام روحاني و امام جماعت به مدارس در اكثر نقاط كشور توسط سازمان تبليغات اسلامي با همكاري ستاد اقامه نماز صورت مي گيرد.

آموزش نماز به پانصد هزار نفر از نوجوانان و جواناني كه امسال در طرح اوقات فراغت ما در پنج هزار بوستان نماز و گلستان صورت گرفت. تكثير ده هزار نوار آموزش نماز و توزيع بين اين پايگاه ها، اقدام قابل توجهي است كه در اوقات فراغت امسال توسط دفاتر سازمان تبليغات اسلامي صورت گرفت. گسترش فرهنگ نماز در روستاها و نقاط محروم كشور توسط طرح پربركت روحانيون مستقر كه حدود نهصد نفر روحاني مستقر بودند و وظيفه ي اصلي شان اقامه ي نماز و اشاعه ي فرهنگ نماز بود، انجام گرفت. بعضاً مساجد روستايي را كه آباد كردند، هيچ. مدارس را هم سر مي زدند، اقامه نماز مي كردند. اين طرح بركات خوبي در اشاعه ي فرهنگ نماز داشته و ما براي ارتقاء آگاهي هاي سياسي و اجتماعي و ديني اين عزيزان طرحي را به مرحله ي اجرا گذاشتيم و بيش از ده كتاب در سال گذشته براي آن ها ارسال كرديم. مسابقه غيرحضوري تفسير قرآن، براي عزيزان روحاني مستقر گذاشتيم كه بسيار استقبال كردند برنامه هاي ديگري كه اين عزيزان را مجهز كند براي پاسخ دادن به مطالبات مخاطبين.

ترويج فرهنگ نماز در تشكل هاي ديني كاري ديگر است. حتماً سروران عزيز استحضار دارند كه ما حدود چهل هزار تشكل ديني در كشور داريم كه اكثر اين ها هيئت مذهبي هستند. هيئت هاي مذهبي در قالب طرحي ساماندهي شدند. ما تقريباً 70درصد هيئت هاي مذهبي را شناسايي كرديم، پرونده هاي آن ها موجود است و ارتباطات مستمري با آن ها داريم. هر سال در آستانه محرم مسئولان هيئات مذهبي به مراكز استان ها دعوت و توصيه هاي لازم در زمينه ي اشاعه ي فرهنگ نماز به آن ها مي شود. توصيه و نظارت بر عملكرد اين هيئت ها از اقداماتي است كه خود ستاد اقامه نماز انجام داده موجب شده كه خوشبختانه 75درصد هيئات مذهبي ظهر عاشورا به اقامه نماز پردازند. اين آمار، آمار قابل توجهي است، با توجه به گذشته اي كه داشتيم.

تقويت كتابخانه هاي هيئات مذهبي به كتاب هايي كه در مورد نماز و احكام نماز است، يكي از كارهاي ديگري است كه انجام گرفته است. چاپ پوستر، بروشور، تراكت در مورد نماز در سال گذشته بيش از پانصد هزار عدد صورت گرفته است. از اين نوع اقلام تبليغي با مضاميني از فرمايشات مقام معظم رهبري، حضرت امام (ره) و همين طور كلمات معصومين چاپ و در سطح ادارات و كارخانجات و مجامع عمومي منتشر شده است.

از جمله اقدامات ديگري كه در ارتباط با اشاعه ي فرهنگ نماز صورت گرفته است، غني سازي محتوايي برنامه هاي مسجد است. جناب آقاي مسجد جامعي گزارشي را از وضعيت مساجد ارائه كردند، من فكر مي كنم متأسفانه مساجد در جامعه ي ما روز به روز محجورتر مي شوند. استدعاي من از سروران عزيز روحاني و مسئولان محترم كشور اين است كه به اين كانون هاي انسان ساز توجه بيشتري بشود. بايد مساجد، محور فعاليت هاي فرهنگي و مذهبي باشد. اعتبار فرهنگي كه براي يك مسجد صرف مي شود، طرحي كه در يك مسجد اجرا مي شود اگر با يك مكان ديگر مقايسه بكنيم، اثر بخشي و كارايي آن به مراتب بيش تر است. بايد بيش از گذشته اين كانون هاي انسان ساز مورد توجه قرار بگيرند، هم به لحاظ كالبد، محتوا و هم نيروي انساني. البته اقداماتي هم شروع شده و اميدواريم كه اين حركت، ثمرات ارزشمندي داشته باشد.

در مورد مساجد يك سلسله فعاليت ها تا كنون صورت گرفته كه به آن ها فقط اشاره مي كنم؛ همايش تجليل از خدمتگزاران مساجد، ائمه جماعات، خادمين، واقفين و بانيان مساجد، برنامه ريزي دهه ي غبار روبي مساجد، توجه بيش تر به بهداشت، هماهنگي و برنامه ريزي با نهادهاي مختلف براي برگزاري سنّت حسنه اعتكاف، راه اندازي پانصد كانون فرهنگي در مساجد، جشنواره گلدسته هاي مساجد كه مرحله ي شهرستاني آن انجام گرفت و مرحله ي استاني هم انجام شد. بيش از هزار جوان و نوجوان مسجدي در ده رشته مربوط به نماز و مسجد شركت كردند و منتخبين آن ها در جشنواره كشوري در 27 ماه رجب شركت خواهند كرد. در شهر قم، پروژه هزار مسجد، براي اين كه مساجد زمينه ساز جذب جوان ها بشوند و از فناوري هاي جديد ارتباطي هم استفاده بشود. پيش بيني كرديم در گام اول، هزار مسجد مجهز بشوند به رايانه و نرم افزارهاي فرهنگي، علمي، ديني و از طريق يك شبكه به هم مرتبط بشوند تا امكان برقراري كنترل شده در ارتباط با شبكه جهاني اينترنت هم صورت بگيرد. اميدواريم پس از اين گام، بتوانيم گام هاي بعدي را در جهت فناوري هاي جديد ارتباطي به مساجد برداريم.

انتشار نشريه شبستان براي جوانان و نوجواناني كه در مساجد حضور پيدا مي كنند با يك بازنگري مجدد، شروع شده و دو سه شماره از آن آماده شده است.

جشنواره گلبانگ مساجد در نيمه دوم سال ان شاءالله اجرا خواهد شد. تجهيز كتابخانه هاي مساجد و برنامه هاي آموزشي جهت ائمه محترم جماعات در دستور كار سازمان تبليغات اسلامي است.

در استان ها به صورت غيرمتمركز فعاليت هايي انجام گرفته كه فقط به بخشي از آن ها اشاره مي كنم؛ همايش مشق نور و نمايشگاه معراج، برگزاري شبهاي شعر، برگزاري نمايشگاه عكس پيرامون نماز، چاپ نشريات استاني از قبيل نشريه محراب، نشريه سنگر، اجراي مسابقه سيماي نماز، اجراي طرح با علي در نماز و برگزاري مسابقه نماز معراج مؤمن. سعي و تلاش ما اين است كه خداوند توفيق بدهد كه در اين مسير موفق باشيم.

مجدداً از دست اندركاران برگزاري اين اجلاس تشكر مي كنم. به ويژه از حضرت حجةالاسلام و المسلمين حاج آقا جعفري امام جمعه كرمان كه محوريت ايشان باعث شد، اين اجلاس به خوبي برگزار شود.


بازگشت