نماز جهت حركت جامعه را نيز تعيين مي كند


در نماز سير حركت جامعه نيز نهفته است. طبق نگرشها، حركت در جوامع چند شكل دارد. تعدادي حركت جامعه را دوراني دانسته و هيچ گونه رشد يا نزولي براي آن قائل نيستند و اعتقاد به تكرار حوادث اجتماعي دارند مثل جامعه شناسان ماترياليستي. تعدادي حركت جامعه را رو به نزول و سقوط مي دانند و معتقدند هر روزي كه از عمر جوامع مي گذرد، وضع جامعه از ديروز بدتر مي شود. تعدادي ديگر برعكس جامعه را هميشه رو به رشد دانسته و امروز را از ديروز بهتر مي دانند و حركت جامعه را بدون انحراف از خط مستقيم رو به رشد و تعالي مي دانند. تعدادي نيز حركت جامعه را رو به جلو مي دانند و انحراف از خط مستقيم را نيز براي آن قائلند ولي رو به تكامل نمي دانند. و نهايتا جامعه شناسان مسلمان با الهام از قرآن و بررسي سير حركت اقوام گذشته معتقدند؛ هر چند جامعه در سير حركت خود گاهي دچار انحراف



[ صفحه 50]



مي شوند ولي در نهايت به سوي تعالي و خداگونه شدن مي روند رابطه (از اويي و رو به سوي اويي) يا «انا لله و انا اليه راجعون» بيانگر اين ادعاست.

اين مطلب را از سوره حمد نيز مي توان برگرفت. در سوره ي حمد از خدا مي خواهيم كه ما را به صراط مستقيم هدايت كند كه اين صراط مستقيم همان صراط انبياء و اولياء و اوصياء مي باشد. راهي است كه صالحان و شهدا آن را برگزيده اند و همچنين اين راه مستقيم را خداوند در سوره هود آيه 56 و سوره زخرف آيه 43 و سوره يس آيه 62 و آل عمران آيه 101 بيان نموده است. [1] .

بزرگان دين نيز با تفسير اين آيات راه مستقيم را راه اعتدال و ميانه روي و به دور از افراط و تفريط مي دانند. [2] .


پاورقي

[1] اقتباس از كتاب راز نماز (براي جوانان)، محسن قرائتي ص 1 - 72) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي).

[2] همان منبع.


بازگشت