نماز عامل شكل گيري جنبشهاي اجتماعي و سياسي است


و نماز جماعت در واقع خود به عنوان يك جماعت [1] محسوب مي شود. جماعتي كه در سازماندهي يك جامعه مؤثر بوده و پديد آورنده ي جمعيت و گروه است كه از اقشار و طبقات مختلفي تشكيل شده است. جالب است كه نوعي گردهم آيي است كه در آن تفاخر وجود ندارد، صف اول و آخر تفاوتي ندارد، چپ و راست به همين ترتيب، دارا و ندار در كنار هم، افرادي كه داراي پايگاه اجتماعي متفاوت و منزلت اجتماعي متمايز مي باشند در كنار يكديگر جمع شده و همه رو به سوي يك قبله هستند. اين جماعت يك فكر و يك دل و رو به سوي هدفي واحد مي باشند. لازمه ي تشكيل و دوام زندگي اجتماعي علاوه بر لوازم مقدماتي مثل وجود تعدادي افراد، هم فكري و داشتن هدف واحد، امانت داري نيز هست كه اعتماد و اطمينان را به دنبال دارد كه در صورت نبودن آنها اگر جامعه تشكيل شود دوام نمي يابد. نماز به اين دليل در شكل دهي به گروه ها



[ صفحه 27]



مؤثر است كه تمام لوازم ابتدائي و كاركردي [2] گروه و جامعه را فراهم مي كند و يكي از مهمترين عواملي كه نماز زمينه ي آن را فراهم مي كند تقويت روحيه ي جمعي است. [3] .

نمازهاي عيد فطر و قربان نيز در اجتماع و گردهمايي مردم مؤثر است و در كل تمام نمازهايي كه به شكل جمعي اقامه مي شوند مي توانند جهت بسيج مردم و آماده كردن آنها براي تمام امور اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي، امدادرساني حتي در سازماندهي به نيروهاي مسلح در پشت جبهه، زمان جنگ، كمك به فقرا به شكل سازماندهي شده قرار گيرند.


پاورقي

[1] مجموعه افراد انساني كه به طور موقت دور هم جمع شده و دست به اعمال مشابهي مي زنند.

[2] مواردي مثل دستيابي هدف، انسجام (وحدت)، انطباق، حفظ الگو.

[3] يكصد و چهارده نكته درباره ي نماز، محسن قرائتي، ستاد اقامه نماز.


بازگشت