نماز بدون تقليد


پرسش شماره 161) آيا نماز خواندن، نيازمند تقليد از مجتهد است؟ اگر خداوند طبق آيه ي شريف قرآن از رگ گردن به ما نزديك تر است و همه ي بندگانش را دوست دارد، آيا حتما لازم است اجازه ي نمازمان را به دست يك مجتهد بدهيم؟

انسان در احكام غير ضروري و غير قطعي يا خودش مجتهد است يا نزديك است مجتهد بشود، در اين صورت مي تواند به احتياط عمل كند. در هر دو حال، تقليد لازم نيست؛ ولي اگر انسان نه مجتهد است و نه محتاط، لازم است تقليد كند؛ اما در مورد ضروريات و قطعيات دين، مانند: اصل وجوب نماز، تعداد ركعت هاي نماز و...، نياز به تقليد نيست. در قرآن كريم تصريح شده است: (و أقيموا الصلاة)؛ [1] نماز را به پا داريد.

از آن جا كه ياد گرفتن همه ي جزئيات نماز واجب است و از طرفي استنباط احكام شرعي به كمك روايات، كار هر كس نيست، عقل مي گويد بايد در اين باره به متخصص مراجعه كرد؛ همان طور كه اگر كسي مريض شود فقط نزد پزشك مي رود.

البته راه فراگيري احكام شرعي و استنباط آن براي همگان باز است و هيچ اشكال ندارد كه همه مجتهد شوند؛ اما تا زماني كه فردي قدرت استنباط ندارد، طبق حكم عقل لازم است سراغ متخصص و مجتهد برود. عمل به اين اصل (رجوع به متخصص) به دستور خداوندي است كه از رگ گردن به ما نزديك تر است و اين عمل را دوست مي دارد: (فسئلوا أهل الذكر ان كنتم لا تعلمون)؛ [2] پس اگر نمي دانيد، از پژوهندگان كتاب هاي آسماني جويا شويد.



[ صفحه 233]




پاورقي

[1] سوره بقره، آيه 43.

[2] سوره نحل، آيه 43.


بازگشت