تكبير گفتن بعد از نماز


پرسش شماره 133) بيشتر نماز گزاران پس از سلام نماز سه بار با صداي بلند تكبير گفته، همراه آن، شعار مي دهند، سؤال اين است كه آيا اسلام و قرآن، اين شعارها را بدعت و غير اسلامي مي داند، يا خير؟ اگر بدعت نيست دليل عقلي، قرآني و اجتماعي آن را به طور مشروح، واضح و مستدل بيان فرماييد.

بدعت، نسبت دادن امور خارج از دين به دين است؛ [1] ولي شعار، نوعي ابراز عقيده، موجوديت، حمايت و پشتيباني است و بدعت نيست؛ زيرا اولا: هيچ دليل شرعي بر نهي از آن وجود ندارد، ثانيا: شعار اگر در جهت تأييد اسلام و مسلمانان باشد، مي تواند مصداقي از (تواصوا بالحق) [2] و (واعدوا لهم ما استطعتم من قوة...) [3] باشد؛ يعني هر نيرويي داريد، براي مقابله با آن ها (دشمنان) آماده سازيد.



[ صفحه 195]



گذشته از اين، شعار دادن سابقه اي تا صدر اسلام دارد. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم بارها در جنگ ها به شعار متوسل مي شدند؛ از جمله شعار «الله اعلي و اجل، الله اعلي و اجل» در برابر شعار دشمن كه مي گفتند: «اعل هبل، اعل هبل» يا «الله مولانا و لا مولي لكم» در برابر «نحن لنا العزي و لا عزي لكم» كه در پايان جنگ احد از سوي دشمن سر داده شده بود، در تاريخ، معروف است [4] .

بنابراين، شعارهايي كه براي تحكيم حكومت اسلامي و كيان مسلمانان باشد، نه تنها از آن نهي نشده، بلكه مستحب نيز هست.


پاورقي

[1] ر.ك: سفينة البحار، مدخل بدع.

[2] سوره عصر، آيه 3.

[3] سوره انفال، آيه 60.

[4] ر.ك: فروغ ابديت، ج 2، ص 69.


بازگشت