نماز اول وقت


پرسش شماره 45) آيا در قرآن، از خواندن نماز اول وقت، سخن به ميان آمده است؟

1. (و هم علي صلاتهم يحافظون)؛ [1] و آنان بر نمازهاي خويش مراقبت مي كنند. در اين جا مراد از محافظت بر نماز، محافظت بر وقت نماز است. [2] .

2. (رجال لأتلهيهم تجارة و لا بيع عن ذكر الله و اقام الصلاة)؛ [3] مرداني كه تجارت و معامله، آن ها را از ياد خداوند و برپا داشتن نماز غافل نمي كند. در روايت آمده است: آن ها تاجراني هستند كه تجارت و بيع، آنان را از ياد خداوند غافل نمي سازد، هنگامي كه وقت داخل مي شود حق آن را ادا مي كنند. [4] .

3. (فخلف من بعدهم خلف أضاعوا الصلاة)؛ [5] آن گاه از پي ايشان كساني آمده اند كه نماز را تباه ساخته اند. از امام صادق عليه السلام روايت شده است: مراد از ضايع كردن نماز، تأخير در وقت نماز است، نه ترك كردن آن [6] .

4. (فويل للمصلين - الذين هم عن صلاتهم ساهون)؛ [7] پس واي بر نماز گزاراني كه از نمازشان غافلند! حضرت علي عليه السلام مي فرمايند: ايشان به اوقات نماز، غافل و بي توجه هستند [8] .

پرسش شماره 46) اگر براي خواندن نماز اول وقت صبر كنم كلاسم دير مي شود، آيا نماز خود را بخوانم يا به مدرسه بروم؟

قرآن مي فرمايد: (حافظوا علي الصلوات و الصلاة الوسطي و قوموا لله قانتين)؛ [9] در انجام دادن همه ي نمازها [به خصوص] نماز وسطي (نماز ظهر) كوشا باشيد و از روي خضوع و اطاعت براي خدا به پا خيزيد.



[ صفحه 87]



بعضي از مفسران اين آيه را دليلي بر خواندن نماز در اول وقت مي دانند. از نظر فقها، نماز خواندن در اول وقت، مستحب است و به خاطر مشكلاتي همچون: دير رسيدن به مدرسه يا... مي توان نماز را با تأخير خواند [10] .

پرسش شماره 47) آيا خداوند، كسي كه نمازش را بخواند، اما روزه نگيرد و به پيامبران ايمان نياورد، دوست دارد؟

كسي كه به خدا ايمان مي آورد بايد به همه ي حرف هاي او گوش بدهد. اگر ما واقعاً به خدا اعتقاد داريم و مي دانيم كه همه ي فرمان هاي او درست و حكيمانه است، دليلي ندارد كه از بعضي از فرمان هايش اطاعت و از بعضي ديگر سرپيچي كنيم. قرآن كريم به كساني كه فقط بخشي از احكام خدا را مي پذيرند اعتراض مي كند و مي فرمايد: (أفتؤمنون ببعض الكتاب و تكفرون ببعض)؛ [11] چرا به برخي احكام ايمان مي آوريد و به برخي كفر مي ورزيد. بنابراين كسي كه نماز مي خواند بايد روزه هم بگيرد.



[ صفحه 89]




پاورقي

[1] سوره انعام، آيه 92.

[2] الميزان، ج 7، ص 289.

[3] سوره نور، آيه 37.

[4] تفسير نمونه، ج 14، ص 486.

[5] سوره مريم، آيه 59.

[6] الميزان، ج 14، ص 80.

[7] سوره ماعون، آيه 4- 5.

[8] ميزان الحكمة، ج 2، ص 1643.

[9] سوره بقره، آيه 238.

[10] ر.ك: نماز از ديدگاه قرآن و حديث؛ تفسير نمونه، ج 2، ص 205.

[11] سوره بقره، آيه 85.


بازگشت