توجه به وضو، اذان و اقامه


توجه به وضو و دعاي آن و نيز اذان و اقامه كه در حقيقت تبيين و مروري گذرا بر فلسفه و چرايي نماز است مي تواند بسيار مفيد باشد.

پرسش شماره 38) چه كنيم كه نماز به خودي خود يكي از واجبات زندگي ما به شمار آيد، نه اين كه تلقين كنيم كه نماز بخوانيم؟

گرايش به زيبايي، يكي از گرايش ها و تمايلاتي است كه در انسان ها وجود دارد. نماز يكي از زيباترين پديده هاي هستي است كه اهل معرفت با شناخت زيبايي و اهميت



[ صفحه 77]



دادن به آداب ظاهري و باطني آن، با تمام وجود، زيبايي و لذت آن را حس كرده اند، به گونه اي كه نماز روشني چشمشان شده و سبب پروازشان به سوي محبوب است. [1] بنابراين شناخت جايگاه نماز و آگاهي از زيبايي هايش، اهميت فوق العاده اي در كشش و اشتياق دائمي به نماز دارد. توجه به آثار و بركات نماز و راه لذت بردن از خواندن نماز، تا اندازه ي بسياري انسان را به هم صحبتي با خدا سوق مي دهد. در ذيل به برخي از آن ها به طور اجمال اشاره مي كنيم:

1. تغيير در انگيزه عبادت: انگيزه هاي گرايش به عبادت، سه چيز است: ترس، اميد و محبت: (و في الآخرة عذاب شديد و مغفرة من الله و رضوان)؛ [2] و در آخرت، عذاب شديد است يا مغفرت و رضاي الهي. توده ي مردم از ترس جهنم يا به شوق بهشت، خداوند متعال را عبادت مي كنند؛ اما انسان هايي كه نسبت به ذات اقدس الهي معرفت كامل دارند، خدا را بر پايه ي محبت و عشق مي پرستند؛ زيرا خداي متعال را «جميل علي الاطلاق» مي دانند و دل هايشان مجذوب او مي شود.

2. محافظت بر نماز: (حافظوا علي الصلوات و الصلاة الوسطي و قوموا لله قانتين)؛ [3] در انجام همه نمازها و [به خصوص] نماز وسطي (نماز ظهر) كوشا باشيد و از روي خضوع و اطاعت، براي خدا به پا خيزيد. حفظ نماز به چند عامل بستگي دارد:

الف - انسان بايد كوشش كند نماز را در وقت فضيلتش بخواند.

ب - نماز را درست و مطابق دستور شرع به جا آورد و آن را تباه نسازد؛ زيرا در قرآن كريم، عقوبت شديدي براي ضايع كردن نماز بيان شده است. [4] .

3. حضور قلب در نماز، انديشيدن به عظمت خداوند، كنترل افكار خود قبل از شروع نماز، تأمل در معناي جملاتي كه مي خوانيم و.... [5] .



[ صفحه 78]




پاورقي

[1] ر.ك: آداب نماز، ص 2.

[2] سوره حديد، آيه 4.

[3] سوره بقره، آيه 238.

[4] سوره ي مريم، آيه ي 59.

[5] جهت آگاهي بيشتر ر.ك: راهيان كوي دوست، ص 77 - 88؛ حضور قلب در نماز؛ صلاة الخاشعين.


بازگشت