چگونگي برخورد با تارك الصلاة


پرسش شماره 33) نظر قرآن كريم درباره ي ارتباط و معاشرت با افراد تارك الصلوة و روش برخورد با آنان چيست؟

راه هاي جذب افراد به سوي نماز، در بحث ترويج نماز اشاره خواهد شد. [1] .

قران نسبت به فرد بي نماز، ديدگاهي منفي دارد كه مفسران، ذيل آيات 5 و 11 سوره ي توبه به آن پرداختنه اند. [2] .



[ صفحه 69]



ترك نماز در گروه هايي به ويژه جوانان، علت هايي دارد كه آن ها را به روي نياوردن به نماز يا ترك آن مي كشاند كه بخشي از آن ها عبارت اند از:

1. سستي عقيده نسبت به معاد يا خدا شناسي. [3] .

2. تأثير منفي دوستان ناباب.

خداوند متعال درباره ي عاقبت دوستي با افراد گمراه و ناباب مي فرمايد: (و يوم يعض الظالم علي يديه يقول يا ليتني اتخذت مع الرسول سبيلا - يا ويلتي ليتني لم اتخذ فلانا خليلا - لقد اضلني عن الذكر بعد اذ جاءني و كان الشيطان للانسان خذولا)؛ [4] و به خاطر بياور روزي را كه ظالم دست خويش را از شدت حسرت به دندان مي گزد و مي گويد: اي كاش با رسول خدا راهي برگزيده بودم! واي بر من! كاش فلان [شخص گمراه] را دوست خود انتخاب نكرده بودم! او مرا از ياد حق گمراه ساخت، بعد از آن كه آگاهي به سراغ من آمده بود و شيطان هميشه مخذول كننده ي انسان بوده است.

3. ممكن است مشكلات مادي و سرخوردگي روحي، چنين مشكلي را پديد آورده باشد.

دوست شدن و گفت و گو با چنين افرادي و گوش دادن به درد دل و سخنان شان، كليد حل اين مشكل ها را نشان مي دهد و در صورتي كه علت اصلي ترك نماز شناخته شود، راه و چگونگي تشويق به نماز مشخص خواهد شد؛ البته چنانچه در مراحل مختلف لازم باشد، حتماً بايد با افراد آگاه مشورت شود.

هنگام برخورد با چنين افرادي بايد توجه داشت:

الف - تشويق افراد بايد با آرامش و اخلاق نيك همراه باشد. [5] .

ب - در امر به معروف، نهي از منكر و تشويق، كردار و گفتار مي تواند نقش مؤثرتر و مهم تري ايفا كند. اين مسئله، در تشويق زباني بيشتر تأكيد شده است. اگر فردي



[ صفحه 70]



بخواهد كسي را تشويق كند يا از منكر بازداشته، به معروف هدايت كند، بايد ادب را بيشتر رعايت كند. [6] .

ج - انسان با نماز خواندن مي تواند شكر بعضي از نعمت ها را به جا آورد و نيز يادآوري نعمت هاي خداوند موجب مي شود كه انسان به ياد خدا باشد. پس يكي از مصداق هاي به ياد خدا بودن، بر پا داشتن نماز است.

سرانجام اگر با هيچ روشي نتوانستيم آنان را به نماز تشويق كنيم، مي توان با دوري از آنان بيزاري و مخالفت خود را ابراز كنيم.


پاورقي

[1] مطالعه ي كتاب هايي كه در اين زمينه نگارش شده مانند: يكصد و چهارده نكته درباره ي نماز و پرتوي از نماز و نيز حق اليقين، تأليف علامه مجلسي رحمه الله كه به فارسي و در يك مجلد چاپ شده است و منازل الآخرة، تأليف حاج شيخ عباس قمي رحمه الله در اين زمينه مفيد است.

[2] تفسير تبيان، ج 5، ص 174.

[3] قرآن در آيات 3 بقره و 92 انعام، عقيده به معاد و ايمان به غيب و خداشناسي را به همراه اقامه ي نماز ذكر مي كند.

[4] سوره ي فرقان، آيه ي 27، 29.

[5] سوره آل عمران، آيه ي 159.

[6] روش هاي امر به معروف و نهي از منكر در آيات 110 و 114 سوره ي آل عمران، 71 و 112 سوره ي توبه، 17 سوره ي لقمان، 41 سوره ي حج و... بيان شده است.


بازگشت