علت شكر گزاري با نماز


پرسش شماره 22) آيا نماز رايج ميان مسلمانان تنها راه تشكر از خدا است؟ آيا انسان مي تواند با زبان مادري خود از خداوند تشكر كند؟

در نماز، توجه قلب و تمركز فكر بسيار سخت است؛ ولي وقتي با زبان مادري خود با خدايمان صحبت كنيم، اين توجه بسيار بالا مي رود و ارتباط نزديكي برقرار مي گردد. بنابراين چرا با زبان مادري به شكر گزاري و بندگي نپردازيم و تنها بايد به زبان عربي عبادت كنيم؟ براي پاسخ، چند نكته بايد روشن شود:

الف - ابراز بندگي در هيچ قالب زماني، مكاني و زباني محدود نمي شود؛ ولي با توجه به عظمت خداوند و جلال و جبروت او از يك سو و فقر وجودي آدمي از سوي ديگر، درك حقيقت بندگي، معنا و مفهوم پيدا مي كند. [1] .

قرآن كريم از عبوديت و بندگي تمام مخلوقات خبر مي دهد [2] و مي گويد همه ي هستي به تسبيح خداوند مشغول هستند، هر چند بيشتر انسان ها از اين تسبيح



[ صفحه 55]



بي خبرند؛ زيرا آگاهي از نوع تسبيح موجودات، با درك و فهمي ژرف و عميق از عالم هستي و پس از راه يابي به عالم ملكوت به دست مي آيد.

قرآن علاوه بر تسبيح موجودات از نماز آنان نيز سخن به ميان آورده است. [3] ما انسان هاي معمولي، همان گونه كه از چگونگي تسبيح موجودات بي خبريم، از چگونگي نماز آن ها نيز آگاهي نداريم.

انسان يكي از برترين مخلوقات هستي است و از نظر تكوين، همانند ديگر موجودات است؛ ولي از آن جا كه هدف آفرينش انسان، عبوديت است، [4] خداوند نيز او را به نماز و تسبيح امر كرده تا به مقام عبوديت برسد.

ب - اظهار عبوديت، با هر زبان و رفتاري ممكن است؛ ولي پيامبر صلي الله عليه و آله و سفيران الهي - كه اوامر و نواهي خداوند را براي بشر بازگو مي كنند - هر يك در عصر خويش اظهار عبوديت را به شكل خاص و با الفاظ ويژه اي به انسان ها هديه كرده اند.

نماز، تركيبي از اعمال و واژگان مخصوص و مطلوب ترين شكل بندگي و سپاس گزاري در برابر خداوند است كه به امت اسلامي تعليم داده شده است. توجه به ركوع، سجود، قنوت و ديگر اعمال نماز و نيز تأمل در مفاهيم متعالي نهفته در الفاظ آن، گواه اين حقيقت است كه براي اظهار بندگي و سرسپردگي در آستان ربوبي، هيچ عملي زيبنده تر از نماز نيست.

سوره ي حمد - كه نماز بدون آن صحيح نيست - در برابر كل قرآن قرار گرفته است: (و لقد آتيناك سبعا من المثاني و القرآن العظيم)؛ [5] ما به تو سوره ي حمد و قرآن عظيم داديم.



[ صفحه 56]



در اين آيه، قرآن با تمام عظمتش در برابر سوره ي حمد قرار گرفته و نزول دوباره ي آن نيز شايد براي اهميت فوق العاده ي آن باشد.

پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: خداوند بزرگ به خاطر نزول سوره ي حمد، بر من منتي خاص نهاد و آن را در برابر قرآن عظيم قرار داد و سوره ي حمد از با ارزش ترين ذخاير و گنج هاي عرش خداوند است. [6] .

درباره ي سجده از امام رضا عليه السلام نقل شده است كه فرمودند: حالت سجده، نزديك ترين حالت بنده به خدا است. [7] .

اگر خداوند را دوست داريم و او را مستحق ستايش مي دانيم و بهترين راه اظهار بندگي در آستان او را مي جوييم، بهترين شكل اظهار بندگي، در نماز تجلي پيدا مي كند، كه خداوند از سر لطف و رحمت، زيباترين شيوه ي ستايش گري را به ما آموخته است.

ج - از سنت هاي بشري اين است كه در هر فرهنگ و قومي، نوعي احترام كردن رايج است؛ براي مثال: احترام و سلام دادن يك نظامي به فرمانده خود، تكريم شايسته ي بزرگان در برخي از اقوام كه گاه با ساييدن پيشاني به خاك همراه است، سلام فرزند به پدر و مادر، احترام دوست به دوستش و... همه ي اين ها متناسب با شأن و مقام آنان است.

ستايش متناسب با شأن خداوند، پس از علم و آگاهي از مقام ربوبي و خشيت و حضور قلب، در قالب نماز تجلي مي يابد. انساني كه عبادت را از روي نياز و اشتياق به جا مي آورد و خود را وام دار حضرت حق مي داند، هرگز در تعليم نماز و فهم معاني آن خسته و رنجور نمي شود.



تشنه ي ديدار دوست، راه نپرسد كه چند؟

كشته ي شمشير عشق، حال نپرسد كه چون؟





[ صفحه 57]




پاورقي

[1] سوره فاطر، آيه 15.

[2] سوره مريم، آيه 93.

[3] سوره نور، آيه 41.

[4] سوره ذاريات، آيه 56.

[5] سوره حجر، آيه 87.

[6] امالي، ص 175.

[7] ميزان الحكمه، ج 2، ص 1252.


بازگشت