اهميت نماز در آيات و روايات


پرسش شماره 18) لطفا درباره ي اهميت نماز توضيح دهيد؟

خداوند متعال مي فرمايد: (أتل ما أوحي اليك من الكتاب و اقم الصلاة ان الصلاة تنهي عن الفحشآء و المنكر و لذكر الله أكبر و الله يعلم ما تصنعون)؛ [1] آنچه از كتاب به سوي تو وحي شده است بخوان و نماز را برپادار كه نماز [انسان را] از كار زشت و ناپسند بازمي دارد و قطعا ياد خدا بالاتر است و خدا مي داند چه مي كنيد در آيه ي ديگري مي فرمايد: (يا أيها الذين آمنوا استعينوا بالصبر و الصلاة ان الله مع الصابرين)؛ [2] اي كساني كه ايمان آورده ايد! از شكيبايي و نماز ياري جوييد؛ زيرا خدا با شكيبايان است. هم چنين مي فرمايد: و در دو طرف روز [اول و آخر آن] و نخستين ساعات شب، نماز را برپا دار؛ زيرا خوبي ها، بدي ها را از بين مي برد. [3] .



[ صفحه 49]



بنابراين، نماز يك تكليف الهي است و بر تمام انسان هاي مكلف واجب است و تمام تكاليف و دستورهاي خداوند، در راستاي خوش بختي و به كمال رسيدن انسان است.

گرچه خوش بختي تنها در نماز نيست، اما مي توان از نماز و عبادت به بهترين و مؤثرترين عامل خوش بختي و عاقبت به خيري انسان و بهترين و محبوب ترين عمل نزد خداوند متعال نام برد؛ چنان كه از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله سؤال شد: كدام اعمال نزد خداوند متعال محبوب ترين است؟ فرمود: الصلاة لوقتها؛ نمازي كه در وقت خوانده شود. [4] .

امير مؤمنان علي عليه السلام هم مي فرمايد: هيچ عملي نزد خداوند محبوب تر از نماز نيست؛ پس امور دنيا، شما را از اوقات آن و خواندن آن در وقت، بازندارد و به خود مشغول نكند. [5] .

نماز عامل خوش بختي است و عاقبت و سرنوشت انسان در روز قيامت به نماز بستگي دارد؛ زيرا امام باقر عليه السلام فرمود: نماز، اولين سؤال روز حساب از انسان است، اگر نماز انسان قبول شود، ديگر اعمال نيز قبول مي گردد. [6] .

«نماز» از واجباتي است كه در قرآن كريم و روايات اسلامي بسيار بر آن تأكيد و سفارش شده و تكليف واجبي است كه مكلف - حتي در حال مرگ - بايد آن را به جا بياورد و در هيچ شرايطي نبايد ترك شود و توصيه ي تمام انبياي الهي به امت شان همين بوده و در روز حساب رسي نيز اگر اين عمل (نماز) پذيرفته شود، ديگر اعمال نيز قبول خواهد شد.

پرسش شماره 19) «حفاظت از نماز» در كدام سوره آمده است؟

درباره ي حفاظت از نمازها، چهار آيه در چهار سوره آمده است كه در يك آيه، خداوند به حفاظت از نماز امر فرموده و در سه آيه ي ديگر آن را صفتي براي مؤمنان يا نماز گزاران دانسته است.



[ صفحه 50]



1. (حافظوا علي الصلوات و الصلاة الوسطي)؛ [7] در انجام همه ي نمازها به خصوص نماز وسطي (نماز ظهر) كوشا باشيد.

2. (والذين يؤمنون بالآخرة يؤمنون به و هم علي صلاتهم يحافظون)؛ [8] [يقين بدان] آن ها كه به آخرت ايمان دارند، به آن (قرآن) ايمان مي آورند و بر نمازهاي خويش، محافظت مي كنند.

3. سوره مؤمنون، آيه 9.

4. سوره معارج، آيه 34.


پاورقي

[1] سوره عنكبوت، آيه 45.

[2] سوره بقره، آيه 153.

[3] سوره هود، آيه 114.

[4] همان، ج 80، ص 13.

[5] همان.

[6] الميزان، ج 16، ص 133؛ ترجمه ي الميزان، ج 16، ص 209.

[7] سوره بقره، آيه 238.

[8] سوره انعام، آيه 92.


بازگشت