تفاوت نماز خوان با تارك نماز


پرسش شماره 17) تفاوت اهل نماز با كساني كه يك روز نماز مي خوانند و يك روز نمي خوانند، در جهان آخرت چگونه است؟

آگاهي از ارزش و اهميت نماز و دانستن جايگاه نمازگزار، تفاوت نمازگزار و كسي را كه به نماز كمتر اهميت مي دهد به ما نشان مي دهد.

نماز در دين مقدس اسلام، از اهميت ويژه اي برخوردار است و يكي از فروع دين و حتي ستون دين به حساب مي آيد و قرآن كريم، با تعبيرهاي مختلفي، مانند «اقيموا الصلوة» بر واجب بودن آن تصريح فرموده است، تا جايي كه اگر نماز قبول شود، كارهاي ديگر نيز زمينه قبولي پيدا مي كنند. [1] .

قرآن كريم به جا آوردن نماز را سبب رستگاري مي داند: (قد افلح من تزكي و ذكر اسم ربه فصلي)؛ [2] به راستي رستگار شد هر كس پاكي ورزيد و نام پروردگارش را ياد كرد، پس نماز گزارد.

همچنين مي فرمايد: (و الذين يؤمنون بالآخرة يؤمنون به و هم علي صلاتهم يحافظون)؛ [3] آنان كه به آخرت ايمان دارند، به [كتاب قرآن] ايمان مي آورند و مراقب نمازهاي خويش هستند. در اين آيه، از ميان تمام دستورهاي ديني، فقط به نماز اشاره شده است و نماز مظهر پيوند با خدا و ارتباط با او است؛ به همين دليل، از همه ي عبادت ها برتر و بالاتر است. [4] .

اهميت نماز در روايات اسلامي بر كسي پوشيده نيست. سلمان فارسي نقل مي كند: نزد پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله نشسته بودم، آن حضرت شاخه ي خشكي را گرفتند و تكان دادند تا تمام برگ هايش فروريخت، سپس به من فرمودند: سؤال نكردي كه چرا اين



[ صفحه 48]



كار را كردم؟ عرض كردم: بفرماييد چرا؟ فرمودند: هنگامي كه مسلمان وضو بگيرد و خوب وضو بگيرد و سپس نمازهاي پنج گانه را به جا آورد، گناهان او فرومي ريزد؛ همان گونه كه برگ هاي اين شاخه فروريخت. [5] .

حضرت علي عليه السلام از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله نقل مي كند كه ايشان فرمود: نمازهاي پنج گانه براي امت من، مانند نهر آب جاري است كه جلوي خانه ي هر يك از آن ها است. آيا گمان مي كنيد اگر كثافتي در تن او باشد و روزي پنج بار در آن غسل كند، آيا چيزي از آن بر جسد او خواهد ماند؟! به خدا سوگند نمازهاي پنج گانه براي امت من، چنين است. [6] هم چنين در روايتي مشهور از امام باقر عليه السلام نقل شده است: نماز، اولين چيزي است كه بنده با آن محاسبه مي شود، پس اگر پذيرفته شود، اعمال ديگر نيز پذيرفته خواهد شد و اگر رد شود، ديگر اعمال نيز رد خواهد شد. [7] .


پاورقي

[1] ر. ك: بحارالانوار، ج 10، ص 394.

[2] سوره اعلي، آيه 14 - 15.

[3] سوره انعام، آيه 92.

[4] ر. ك: تفسير نمونه، ج 5، ص 347.

[5] مجمع البيان، ج 5 و 6، ص 307.

[6] همان، 308.

[7] ر. ك: بحارالانوار، ج 80، ص 25.


بازگشت