نماز در مسجد كوفه


يكي از مكانهاي مهم و پرارزش ديگر كه در فضايل آن احاديث فراوان وارد شده است مسجد كوفه است. ابوبصير مي گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمود: مسجد كوفه چه مسجد خوبي است، هزار پيامبر، هزار وصي پيامبر در آن نماز خوانده اند. تنور در زمان حضرت نوح عليه السلام در آنجا فوران كرد و كشتي نوح عليه السلام در آنجا ساخته شد، قسمت راستش رضوان خدا و وسطش باغي از بهشت و قسمت چپش مكر است [1] راوي مي گويد: از امام صادق عليه السلام سؤال كردم، مراد از مكر چيست؟ گفت: يعني منازل سلطان. در بعضي از روايات منازل شيطان نيز نقل شده است. [2] .

پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم مي فرمايد: «وقتي مرا به معراج بردند به محل مسجد كوفه رسيدم در حالي كه بر براق سوار بودم، جبرئيل گفت: يا محمد صلي الله عليه و آله و سلم بيا پايين و در اين مكان نماز بخوان. من پايين رفتم و در آنجا نماز خواندم، از جبرئيل پرسيدم: اين مكان كجاست؟ گفت: اين جا كوفان است و اينجا مسجدش است. من بيست بار خراب شدن و بيست بار آباد شدن اينجا را ديده ام كه فاصله



[ صفحه 104]



هر بار پانصد سال است [3] .

اصبغ بن نباته مي گويد: روزي در مسجد كوفه اطراف حضرت علي عليه السلام را گرفته بوديم كه حضرت فرمود: اي اهل كوفه خداوند به شما هديه اي داده است كه به احدي آن را هديه نكرده است و آن اين است كه محل نماز شما مسجد كوفه خانه آدم عليه السلام، نوح عليه السلام، ادريس عليه السلام، ابراهيم خليل عليه السلام و محل نماز برادرم خضر عليه السلام و محل نماز من است. اين مسجد از آن چهار مسجدي است كه خداوند آن را بر اهلش اختيار كرده است. كانه من مي بينم كه اين مسجد در دو لباس سفيد كه شبيه محرم است در قيامت مي آيد و بر اهل خود و كساني كه در آن نماز مي گذارند شفاعت مي كند و شفاعتش رد نمي شود. شب و روز نمي گذرد مگر اين كه سنگ سياه در آن نصب شود و زماني مي آيد كه مصلاي حضرت مهدي عليه السلام از فرزندان من و مصلاي تمام مؤمنين خواهد شد. در روي زمين، مؤمني نمي ماند مگر اينكه يا در آنجا نماز مي خواند يا دلش به آن تمايل پيدا مي كند. پس اين مسجد را ترك نكنيد و با نماز خواندن در آن به خدا تقرب جوييد و براي قضاي حوائجتان به اينجا بيايد. اگر مردم بدانند كه چه بركتي بر اين مسجد است از دورترين مكان ها به آن سرازير مي شوند ولو با حركت روي يخ باشد» [4] .

امام صادق عليه السلام مي فرمايد: مردي خدمت اميرمؤمنان آمد در حالي كه حضرت امير عليه السلام در مسجد كوفه بود عرض كرد: السلام عليك يا اميرالمؤمنين و رحمه الله و بركاته، حضرت جواب سلامش را داد، آن مرد گفت: پدرم فدايت، من مي خواهم به زيارت مسجد اقصي بروم و خواستم شما را زيارت كنم و از شما



[ صفحه 105]



خداحافظي نمايم.

امام عليه السلام به وي فرمود: از اين سفر چه اراده كرده اي؟ گفت: فضل و ثواب، فدايت شوم. فرمود: وسايلت را بفروش و همين جا غذايت را بخور و در همين مسجد كوفه نماز بخوان. چون نماز واجب در اين مسجد ثواب حج مبرور و نماز مستحبي ثواب عمره مبرور دارد. و تا دوازده ميلي آن بركت است. راستش بركت و چپش مكر و وسطش چشمه اي از روغن، چشمه اي از شير، و چشمه اي از آب براي نوشيدن مؤمنين است. و چشمه اي است از آب پاك براي مؤمنين، از اينجا كشتي نوح به حركت درآمد. و كان فيه نسر و يغوث و يغوق. در اينجا هفتاد پيامبر و هفتاد وصي كه من يكي از آنها هستم، نماز خوانده است. حضرت در حالي كه دستش روي سينه اش بود، فرمود: هيچ گرفتاري در اينجا دعا نمي كند مگر اين كه دعايش مستجاب و غم و اندوهش برطرف مي شود [5] .

خالد فلا نسي و مفضل بن عمر، هر دو از امام صادق عليه السلام نقل كرده اند كه آن حضرت فرمود: «صلاه في مسجد الكوفه تعدل الف صلاه في غير من المساجد» [6] «نماز در مسجد كوفه معادل هزار برابر در غير آن است».

امام باقر عليه السلام فرمود: «لو يعلم الناس ما في مسجد الكوفه لا عدوا له الزاد و الرواحل من مكان بعيد ان صلاة فريضة فيه تعدل حجه و صلاة فافله تعدل عمره» [7] .

«اگر مردم بدانند در مسجد كوفه چقدر فضيلت است از مكان هاي دور، زاد و راحله فراهم مي كنند و به اين مسجد مي آيند. همانا نماز واجب در اين



[ صفحه 106]



مسجد با حج و نماز مستحبي با عمره برابر است».


پاورقي

[1] كافي، ج 3، ص 492.

[2] من لا يحضره الفقيه، ج 1، ص 231.

[3] من لا يحضره الفقيه، ج 1، ص 231.

[4] من لا يحضره الفقيه، ج 1، ص 231.

[5] كافي، ج 3، ص 491.

[6] تهذيب الاحكام، ج 6، ص 33. وسايل، ج 5، ص 258.

[7] تهذيب الاحكام، ج 6، ص 33.


بازگشت