نماز دفع كننده شيطان


يكي ديگر از فوايد مهم نماز اين است كه شيطان را از انسان دور مي كند. شيطان كه قسم خورده است اين انسان را گمراه كند و اهل جهنم نمايد هميشه در كمين انسان نشسته است و هيچ وقت از انسان غافل نمي شود و از هر وسيله و ابزار براي گمراهي انسان استفاده مي كند. وقتي خداوند متعال به خاطر سجده نكردن شيطان بر آدم عليه السلام آن را از بهشت اخراج نمود و از درگاه خود راند شيطان گفت: (قال رب بما أغويتني لأزينن لهم في الأرض و لأغوينهم أجمعين الا عبادك منهم المخلصين) [1] «خدايا به خاطر آن اغوايي كه مرا كردي من نيز دنيا را به آنها مزين مي كنم و همه آنها جز بندگان مخلصت را گمراه مي كنم.

خداوند متعال نيز فرمود: (ان عبادي ليس لك عليهم سلطان) [2] «تو نمي تواني



[ صفحه 78]



بر بندگان من چيره شوي» ولي در مورد كساني كه از شيطان اطاعت كنند فرمود: (لأملأن جهنم منك و ممن تبعك منهم أجمعين) [3] .

«البته جهنم را از تو و كساني كه از تو تبعيت كنند پر خواهم كرد».

از نحوه ي تكلم خداوند متعال با شيطان استفاده مي شود كه مسأله جدي است و شيطان به صورت جدي درصدد گمراه كردن انسان است، بايد قسم شيطان را جدي گرفت و از وسوسه و اغواي آن برحذر شد يكي از راههاي دوري از شيطان اقامه نماز و اهميت دادن به نماز است چرا كه نماز بيني شيطان را به خاك مي مالد و او را به ناله و فغان وادار مي دارد و هنگامي كه مي بيند بنده اي نماز مي خواند فريادش بلند مي شود و مي گويد: واي بر من او اطاعت كرد ولي من عصيان نمودم، او سجده كرد ولي من از سجده كردن خودداري نمودم.

پيامبر بزرگ اسلام مي فرمايد: «الصلاة تسود وجه الشيطان و الصدقة تكسر ظهرة و التحاب في الله يقطع دابره فاذا فعلتم ذلك تباعد منكم كمطلع الشمس من مغربها» [4] .

«نماز صورت شيطان را سياه مي كند و صدقه كمر او را مي شكند و به خاطر خدا دوستي نمودن ريشه اش را مي كند. پس زماني كه اين ها را انجام داديد شيطان به اندازه شرق و غرب از شما دور مي شود».

همانطوري كه اقامه نماز، شيطان را از انسان دور مي كند و اگر كسي نماز را سبك بشمارد و از آن مواظبت نكند، شيطان به آن نزديك مي شود. و در او طمع مي كند. در حديثي از پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده است كه مي فرمايد: «لا يزال الشيطان يرغب من ابن آدم ما حافظ علي الصلوات الخمس فاذا ضيعهن تجرأ



[ صفحه 79]



عليه و اوقعه في العظايم» [5] .

«شيطان، مادامي كه بني آدم مواظب نمازش باشد، از او فرار مي كند ولي هنگامي كه نمازش را ضايع كرد، جرأت پيدا مي كند و او را در گناهان بزرگ مي اندازد».


پاورقي

[1] حجر، 40.

[2] حجر، 42.

[3] ص، 85.

[4] نهج الفصاحه، ج 2،ص 571.

[5] بحارالانوار، ج 82، ص 201.


بازگشت