نماز و دفع بلا


يكي از فوايد و آثار ديگر نماز اين است كه از جامعه بلاي آسماني و زميني را دفع مي كند. اگر در جامعه عده اي غرق به فساد باشند خداوند به خاطر نمازگزاران آن جامعه، بلا را از آنها دفع مي كند.

اصبغ بن نباته نقل مي كند كه حضرت علي عليه السلام مي فرمايد: «هنگامي كه اهل زمين به تبهكاري و معصيت و نافرماني خدا روي مي آورند خداوند متعال درصدد نزول بلا درمي آيد، ولي چون نظر مي كنند به سال خوردگان كه با ناتواني به سوي خدا گام برمي دارند و كودكان مشغول ياد گرفتن قرآن شريف مي باشند، به آنها رحم مي كند و عذاب را به تأخير مي اندازد» [1] .

شيوه انبياء اين گونه بوده است كه غم و اندوه خودشان را با نماز دفع مي كردند. از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده است كه مي فرمايد: «كانوا يعني الانبياء يفزعون اذا فزعوا الي الصلاة» [2] «پيامبران خدا اين گونه بودند كه چون دچار نگراني مي شدند به نماز پناه مي آوردند».

خود حضرت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم وقتي دچار مشكلي مي شد به نماز پناه مي برد و از آن استعانت مي جست. ابي الدرداء مي گويد: عادت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم اين گونه بود كه هر وقت باد سهمگين مي آمد به مسجد پناه مي برد تا آرام بگيرد و چون در



[ صفحه 77]



آسمان كسوف و خسوفي اتفاق مي افتاد به نماز پناه مي برد.» [3] .

امام صادق عليه السلام مي فرمايد: «ما يمنع احدكم اذا دخل عليه غم من غموم الدنيا ان يتوضأ ثم يدخل المسجد فيركع ركعتين يدعوا الله فيها، اما سمعت الله تعالي يقول: و استعينوا بالصبر و الصلاة» [4] .

«چه چيز شما را مانع مي شود هنگامي كه يكي از شما را غمي از غمهاي دنيا فرامي گيرد، وضوء بگيرد و به مسجد برود و دو ركعت نماز بخواند و براي رفع اندوه خود، خدا را بخواند. مگر نشنيده ايد كه خداوند مي فرمايد: (و استعينوا بالصبر و الصلاة و انها لكبيرة الا علي الخاشعين) [5] .


پاورقي

[1] ثواب الاعمال، ص 91.

[2] درالمنثور، ج 1، ص 67.

[3] درالمنثور، ج 1، ص 67.

[4] درالمنثور، ج 1، ص 67.

[5] بقره، 45.


بازگشت