ولايت و نماز


گفتيم نماز مانند ستون خيمه است كه اگر نماز خوانده نشود خيمه دين برپا نخواهد شد و به درد نخواهد خورد. اما آنچه روشن است كه اگر دين را به خيمه تشبيه كنيم همانطوري كه خيمه بدون صاحب نمي شود و اگر صاحب نداشته باشد وجودش لغو خواهد بود، دين نيز كه ستونش نماز است روح و صاحبش ولايت مي باشد. همانطوري كه دين بدون نماز مانند خيمه نماز بدون ستون است، بدون ولايت نيز مانند خيمه بدون صاحب است. به طور متواتر نقل گرديده است كه امام باقر عليه السلام فرمود: «بني الاسلام علي خمس علي الصلاة و الزكاة و الصوم و الحج و الولاية و لم يناد بشي كما نودي بالولاية فاخذ الناس باربع و تركوا هذه يعني الولاية» [1] .

«اسلام بر پنج چيز استوار است: نماز، زكات، روزه، حج و ولايت. و به هيچ چيزي مانند ولايت سفارش نشده است، ولي مردم آن به چهار مورد عمل كردند و ولايت را ترك نمودند».

اگر دقت كنيم در اين روايت به چيز جديد و خيلي مهمي اشاره مي كند، وقتي مي گويد نماز پنج ستون دارد، نماز، زكات، روزه، حج و ولايت همان مطالب قبلي را مي رساند كه دين خيمه اي است كه اين خيمه با ستوني كه نماز است و به وسيله طناب و ميخ و چادر كه زكات، روزه و حج است برپاست ولي چيز جديدي كه در اين روايت است مسئله ولايت است. در اين روايت اشاره مي كند كه دين بي ولايت مانند خيمه بلاصاحب است. خيمه را براي اين درست مي كنند



[ صفحه 40]



كه انساني در آن سكونت كند. اگر چنين نباشد ساختن خيمه لغو خواهد بود، دين نيز چنين است كه اگر نماز، روزه، زكات و حج داشته باشد ولي ولايت در آن نباشد دين بلا صاحب و بدون روح است و چنين ديني لغو و بيهوده است. پس كساني كه اسمشان مسلمان است ولي نماز نمي خوانند خيمه دينشان بدون ستون و غيرقابل استفاده است و كساني كه نماز مي خوانند و ديگر واجبات خود را انجام مي دهند ولي ولايت را قبول ندارند خيمه دينشان بدون صاحب و بدون روح است و دين بلا صاحب و بدون روح دين مرده اي است كه جامعه انساني را از طوفان حوادث و حيله مكاران و ستم طاغوتيان نجات نمي دهد. چنين ديني مرضي خدا نبوده و دين ناقصي است و به همين خاطر بعد از انتصاب مولاي متقيان علي بن ابيطالب عليه السلام به امامت فرمود: (اليوم أكملت لكم دينكم و أتممت عليكم نعمتي و رضيت لكم الاسلام دينا) [2] .


پاورقي

[1] كافي، ج 2، ص 18.

[2] مائده، آيه 3.


بازگشت