اهميت نماز در كلام امام خميني


پيش از آن كه به اهميت نماز در سيره ي عملي امام خميني رحمه الله بپردازيم، بجاست افق ديد آن حضرت را در كلام و نوشتارشان نسبت به نماز ببينيم.

امام خميني رحمه الله درباره ي اهميت نماز مي فرمايند:

در اسلام از نماز، هيچ فريضه اي بالاتر نيست. چه طور نماز را اين قدر سستي مي كنيد در آن؟! از نماز همه ي اين مسائل پيدا مي شود. شما پرونده هايي كه در دادگستري ها، در جاهاي ديگر، دادگاه ها هست، برويد ببينيد. از نماز خوان ها ببينيد پرونده هست آن جا؟ از بي نمازها پرونده هست. هر چه پرونده پيدا كنيد، پرونده ي بي نمازها است. نماز پشتوانه ي ملت است. سيدالشهدا در



[ صفحه 15]



همان ظهر عاشورا، كه جنگ بود و آن جنگ بزرگ بود و همه در معرض خطر بودند، وقتي يكي از اصحاب گفت: ظهر شده است، فرمود كه «ياد من آورديد، و ياد آورديد نماز را و خدا تو را از نمازگزاران حساب كند.» و ايستاد همان جا نماز خواند؛ نگفت كه ما مي خواهيم جنگ بكنيم. خير، جنگ را براي نماز كردند. اميرالمؤمنين وقتي كه يك مسأله اي، يك چيزي از او پرسيدند، در همان بحبوحه ي جنگ ايستاد و جواب داد... نماز يك كارخانه ي انسان سازي است. فحشا و منكر را نماز، نماز خوب فحشا و منكر را از يك امتي بيرون مي كند. اين هايي كه در اين مراكز فساد كشيده شده اند، اين ها، آن بي نمازها هستند. نمازخوان ها در مساجدند و مهيايند براي خدمت. مسجدها را خالي نكنيد، تكليف است امروز. امروز يك روزي است استثنايي. ما در يك مقطع از عصر واقع شده ايم كه استثنايي است. ما با ذكر خدا، با اسم خدا پيش برديم و نماز بالاترين ذكر خدا است. [1] .

در اين بيانات زيبا، در مورد اهميت نماز، چند نكته آمده است:

1. هيچ فريضه اي بالاتر از نماز نيست.

2. نماز پشتوانه ي ملت است.

3. امام علي عليه السلام و امام حسين عليه السلام براي نماز جنگ كردند (تا نماز اقامه شود.)

4. نماز يك كارخانه ي انسان سازي است.

5. نماز خوب، فحشا و منكر را از يك امت بيرون مي كند و عامل



[ صفحه 16]



فساد، بي نمازي است.

6 - نماز بالاترين ذكر خدا است.

حضرت امام رحمه الله نماز را عامل ترس شياطين مي دانند و مي فرمايند:

شيطان ها از نماز مي ترسند، از مسجد مي ترسند. [2] .

ايشان نماز را بلندترين فرياد دانسته، مي فرمايند:

نگوييد كه ما انقلاب كرديم، حالا بايد هي فرياد بزنيم. خير، نماز بخوانيد، از همه ي فريادها بالاتر است. [3] .

در كتاب هاي امام خميني رحمه الله نماز «عروج به مقام قرب و حضور در محضر انس» [4] معرفي شده كه «سرمايه ي تعيش آن عالم و سرچشمه ي سعادت آن نشئه» [5] است. «اين معجون الهي كه با كشف تام محمدي صلي الله عليه و اله براي درمان تمام دردها و نقص هاي نفوس فراهم آمده» [6] دردهاي انسان را درمان مي كند و باعث وصول او به خداوند متعال مي گردد.

اگر كتاب هاي حضرت امام رحمه الله را مطالعه كنيم، خواهيم ديد اوصافي درباره ي نماز بر قلم آن بزرگوار جاري است كه نشانگر معرفت ايشان به عمق و كنه اين عبادت جامع است.



[ صفحه 17]




پاورقي

[1] صحيفه ي امام، ج 2، ص 393 - 392.

[2] همان، ص 394.

[3] همان، ص 393.

[4] آداب الصلاة، ص 90.

[5] همان، ص 46.

[6] همان، ص 5.


بازگشت