شرايط و مقدمات نماز


هرگاه كسي بخواهد نمازش را صحيح بجا آورد بايد مقدمات آن را فراهم نموده و شرايط آن را واجد باشد. برخي از مقدمات و شرايط آن بدين شرح مي باشد.

1 - اگر كسي غسل جنابت بر گردن داشته باشد! ابتدا بايد غسل نمايد و لباسش را از هر گونه نجاست و آلودگي پاك سازد. سپس صورت و دستها را مي شويند و بطرف بيت المقدس ايستاده با خضوع و خشوع با يهوه (خداي يهود) راز و نياز مي كنند. اين سه نماز به خاطر قسمت هاي سه گانه كتاب مقدس مي باشد. آنان معتقدند كه اين قسمت هاي سه گانه كتاب مقدس (تورات) به قدرت و عنايت روح القدس نوشته شد و بدان وسيله خداوند و ذات مقدس گناهان افراد را مورد عفو و بخشش قرار مي دهد.

در تلمود يهود آمده است كه در نماز بايد حضور قلب كامل وجود داشته باشد و نماز كامل و واقعي نمازي است كه فرد تمامي حواس



[ صفحه 236]



خويش را متمركز به آن نمايد. چنين نمازي مورد قبول واقع شده و اگر خواسته اي هم داشته باشد برآورده مي گردد. اما اين بدان معنا نيست كه اگر كسي نيتش خالص نبوده يا قدرت تمركز حواس نداشته است بايد اين عمل ديني را ترك نمايد.

مشابه آنچه كه در اسلام درباره نماز آمده در شريعت موسي عليه السلام بيان شده است مسائلي از قبيل دعا براي همنوعان، انجام نمازهاي جماعت، بلوغ شرعي براي وجوب نماز و قداست كنيسه و معبد نكات اشتراك بين اسلام و يهود در خصوص نماز مي باشد.

2 - دومين مقدمه براي برپايي نماز، انداختن طليت (Telit) بر دوش خصوصا در نماز صبح مي باشد.

3 - بستن تفيلين (Tephilin) به دست و پيشاني مقدمه ديگري است كه بايد بدان توجه شود. (تفيلين دو محفظه ي چرمي كوچك مكعب شكل است كه تسمه هاي چرمي به آن وصل شده و درون آنها ورقه هاي نازكي از پوست قرار دارد كه روي آن چهار قطعه از مطالب تورات نوشته شده است.

در كتب ديني آنان آمده است كه هر كس فرمان طليت و تفيلين را به دقت بجاي آورد توفيق مي يابد كه در آينده در روز رستاخيز چند هزار خدمتگزار به خدمت او كمر بندند.

4 - مقدمه چهارم براي مردان گذاشتن كلاه بر سر و براي زنان



[ صفحه 237]



پوشاندن موهاي سر خود مي باشد [1] .

حفظ مقدمات چهارگانه ي فوق براي هر نمازگزاري لازم و ضروري است يعني اگر يكي از اين مقدمات و شرايط فراهم نبوده باشد نماز صحيح نخواهد بود. اين دستوري است كه در آئين حضرت موسي عليه السلام آمده است. هرچند كه بسياري از پيروان اين پيامبر الهي بعدها بر اثر گذشت زمان مسير انحراف را طي نموده و به گمراهي كشيده شده اند ولي انحراف و گمراهي ايشان دليل بر بطلان اصل اين شريعت آسماني نيست.

ما مسلمانان معتقديم كه هم حضرت موسي عليه السلام پيامبر به حق خدا و فرستاده ي الهي است و هم شريعتي كه آورده در زمان خود حق بوده است ولي تدريجا اين دين مورد تحريف محرفان قرار گرفته و آنچه كه نبايد بر سر آن مي آمد وارد شد.


پاورقي

[1] براي تفصيل و توضيح بيشتر به كتاب تاريخ اديان، ج 3 ص 307 به بعد مراجعه شود.


بازگشت