مجالست و مصاحبت با دوستان


براي يك جوان كه ابتداي ورود او به حيات و زندگي اجتماعي است و شخصيت اجتماعي او در حال شكل گيري مي باشد آنچه در درجه ي اول اهميت قرار دارد و شايد مهمترين عامل در موفقيت و كسب سعادت او در زندگي بشمار آيد انتخاب دوست يا دوستان خوب است و آنچه كه در اين رابطه مهم است و بلكه اقتضاي زندگي اجتماعي انسان مي باشد شناخت برخي از خصوصيات اجتماعي افراد و آشنايي با ملاك و معيارهايي است كه در انتخاب دوست خوب لازم و ضروري است. در زندگي و حيات



[ صفحه 72]



اجتماعي تأثير دوستان بسيار بيشتر از نقش اعضاي خانواده در زمان كودكي است. يك رفيق بد و دوست ناباب در ميان دوستان خوب همانند ميوه پوسيده اي تشبيه شده است كه در ميان ميوه هاي سالم در جعبه اي قرار گرفته باشد همانطور كه يك ميوه پوسيده مي تواند ميوه هاي زيادي را از بين ببرد يك رفيق شر قادر است كه افراد زيادي را مثل خود شرور سازد. به همين خاطر در روايات زيادي از معصومين عليهم السلام وارد شده است كه يك جوان بايد در اين امر حياتي كه گاهي تغيير سرنوشت او بر حول آن محور دور مي زند بسيار مراقب بوده و سنجيده عمل نمايد. علي عليه السلام مي فرمايند:

من اتخذ اخا من غير اختبار ألجأه الاضطرار الي مرافقة الاشرار.

«كسي كه ناسنجيده با ديگران پيمان دوستي مي بندد ناچار بايد به رفاقت اشرار و افراد فاسد تن در دهد» [1] .

بعد از ذكر اين مقدمه كوتاه كه روشن شد دوست مي تواند در سرنوشت انساني مؤثر واقع گردد و خط سير زندگي و حياتش را تغيير دهد به نظر مي آيد كه شناخت ملاكات و معيارهاي دوستان خوب لازم و ضروري باشد بنابراين برخي از اهم ملاكات دوست خوب را بيان داشته تا اينكه بدان واسطه به انحراف كشيده نشويم.



[ صفحه 73]




پاورقي

[1] غرر الحكم، ص 416 فصل دوم.


بازگشت