پيام مقام معظم رهبري به دهمين اجلاس سراسري نماز


«نماز و طهارت روح»

بسم الله الرحمن الرحيم

در ميان خصلتهاي نكوهيده كه سلامت جان و راحت زندگي را با خطر و مانع مواجه مي سازند، تكبر از پر آفت ترين آنها است. خود برتربيني و سركشي برخاسته از آن، چه بسيار حقيقتها را ناشناخته، و چه راه هاي فضيلت را ناپيموده مي گذارد، و چه كينه ها و خصومتهاي نابحق و چه زشتيها و ناهنجاريها كه پديد مي آورد. آري تكبر، حجاب حقيقت و خار راه فضيلت و دشمن صفا و صداقت، و انگيزه ي دشمني و شرارت است. آحاد و جامعه هاي بشري از آغاز عمر خود تاكنون، ضايعات بيشماري را از كبر و خودپسندي اقوام و افراد، و سركشي ها و تعصبات ناشي از آن، تحمل كرده اند و مي كنند.

عبادات اسلامي و بيش از همه نماز، براي زدودن اين آفت از جان آدميان از جمله درمانهاي مؤثر و كارآمد مي باشند.

نماز آنگاه كه با حال و حضور و آداب، گزارده شود، روح آدمي را به نيازمندي ذاتي وي آشنا مي سازد. و ريشه ي كبر و تفاخر و جبروت موهوم را در درون او مي سوزاند. خشوع در برابر پروردگار، نور بصيرت را بر دل او مي تاباند و سايه ي وهم آلود خود بزرگ بيني را از آن مي زدايد:

«فرض الله الايمان تطهيرا من الشرك و الصلوة تنزيها عن الكبر.» [1] .

چه نيكو است به سخن پيشواي پرهيزكاران و امير مؤمنان (عليه السلام) گوش فرادهيم و ستايش نماز را در سالي كه مزين به نام والاي اوست از بيان ستوده ي او بشنويم. در نهج البلاغه چنين آمده است:



[ صفحه 16]



«و عن ذلك ما حرس الله عبادة المؤمنين بالصلوات و الزكوات و مجاهدة الصيام في الايام المفروضات، تسكينا لأطرافهم و تخشيعا لأبصارهم و تذليلا لنفوسهم و إذهابا للخيلاء عنهم.» [2] .

يعني: خداوند بندگان مؤمن را با نمازها و زكاتها و روزه هاي دشوار از كبر و خودبيني محافظت و حراست مي كند، به پيكر آنان آرامش مي بخشد، به ديدگان آنان فروتني مي دهد، نفس آنان را رام مي سازد، دلهاي آنان را افتادگي مي آموزد، و خودپسندي را از آنان دور مي كند.

در كشور اسلامي ما همه ي آحاد مردم به ويژه بلند پايگان علمي و اجتماعي و مالي، به اين خصوصيات نيازمندند. بلاي طغيان و تجاوز، و زورگويي، و زياده طلبي، و تحقير ديگران، و ناديده گرفتن حق صاحبان حق، امروزه بزرگترين آفت جوامع بشري و جامعه ي جهاني است. و علاج اين همه، در اين بيان والاي علوي (عليه السلام) است.

توجه به اين واقعيتها، نقش برجسته ي نماز و نيايش را در چشم اهل بصيرت و انصاف آشكار مي سازد و اهتمام به ترويج و تعريف اين فريضه ي پر راز و رمز را، بر دوش آگاهان جامعه مي نهد.

اينجانب ضمن سپاسگزاري از شما كه به كار نماز و معرفي و اقامه ي آن پرداخته ايد، بار ديگر بر توصيه هائي كه در پيامهاي گذشته كرده ام تأكيد مي ورزم. نسل جوان و نيك نهاد كشور را به قدرداني از فرصت نماز كه فرصت شكفتگي معنوي و پالايش روحي است، فرامي خوانم. به مسئولان فرهنگي و رسانه يي و همه ي مبلغان ديني اهميت ترويج اين فريضه و نقش بي همتاي آن در پرورش فضيلتها و زدودن فسادها را يادآور مي شوم. و از همه ي خدمتگزاران اين راه، و دلسوزان امر نماز كه با قلم و بيان و مال و آبرو



[ صفحه 17]



و حضور خود، به اقامه ي نماز كمك مي كنند صميمانه تشكر مي كنم.

اميد است همگي مشمول رحمت الهي و دعاي حضرت بقية الله ارواحنا فداه باشيد. «والسلام عليكم و رحمة الله»

سيد علي خامنه اي

19 / 6 / 79



[ صفحه 21]




پاورقي

[1] نهج البلاغه حكمت 244.

[2] نهج البلاغه، حكمت 192.


بازگشت