مقدمه


بسم الله الرحمن الرحيم

خداوند، جهان را براي انسان و انسان را براي خودش آفريد و بندگي را راهي براي رسيدن به خودش دانست؛ «و ان اعبدوني هذا صراط مستقيم» فلسفه بعثت پيامبران نيز دعوت به بندگي خدا و پرهيز از بردگي طاغوت بود؛ «و لقد بعثنا في كل امة رسولا ان اعبدوا الله و اجتنبوا الطاغوت». پيامبران در اين راه رنج هاي زيادي كشيدند و شهيدان بسياري تقديم كردند؛ «و كأين من نبي قاتل معه ربيون كثير»، تا روزگار به آخرين و والاترين فرستاده ي خدا، حضرت محمد مصطفي (صلي الله عليه و آله و سلم) رسيد؛ پيامبري كه اولين كارش پس از بعثت اقامه نماز بود و آخرين وصيتش نماز. پيامبري كه در مقابل چشمان مشركان در مسجدالحرام نماز جماعت برگزار كرد. نيش و نوش كافران را تحمل كرد و در ميدان جنگ يارانش را به دو نيم كرد، با آنان نماز خوف خواند و راضي نشد پرچم نماز بر زمين بيفتد.

اولين كسي كه به او ايمان آورد و نماز گزارد، پسري ده ساله بود به نام



[ صفحه 8]



علي (عليه السلام) كه در آينده به عنوان جانشين پيامبر و امام مسلمين معرفي شد. او نيز افتخارش به بندگي خدا بود و مي گفت: «كفي بي فخرا ان اكون لك عبدا» او همان كسي است كه پيامبر در حقش فرمود: «بعلي قامت الصلوة» به دست علي نماز برپا شد و سرانجام در خانه خدا و در محراب عبادت به شهادت رسيد.

و همسرش والاترين بانوي عالم، بزرگترين عابد زمان خويش بود. آنگاه كه در محراب عبادت مي ايستاد نوري به آسمان مشعشع مي شد و فرزندانش شاهد شب زنده داري ها و نمازهاي شبش بودند. او فرزنداني پرورش داد كه از بندگي خدا قدرت گرفتند و بر ظالمان و ستمگران خروشيدند، نام درخشان ايشان حسن، حسين، زينب و ام كلثوم بود.

و از ميان آنان حسين (عليه السلام) شاهكار عالم خلقت، بندگي را به اوج خود رساند تا جايي كه خداوند به خاطر او بر فرشتگان مباهات فرمود.

از اين رو رهبر عزيز و بزرگوارمان حضرت آيت الله خامنه اي امسال را سال عزت و افتخار حسيني ناميدند تا راه عزيز شدن و الگوي عزت را به مسلمانان جهان بنماياند.

اين اثر ناچيز نيز گامي است در راستاي تبيين و معرفي ريشه عزتمندي حضرت سيدالشهدا كه همان عبادت و بندگي است. براي تدوين اين اثر بيش از 72 جلد كتاب بررسي شده كه فهرست آن پايان بخش اين كتاب است. روش تحقيق بدين گونه بود كه در زندگاني امام حسين و تاريخ كربلا هر كجا اثري از عبادت، مسجد، نماز، دعا، اذان، قبله، ذكر و مفاهيمي بود كه به اين بحث مربوط مي شد استخراج گرديد، آن گاه كتاب در دو بخش تنظيم



[ صفحه 9]



شد؛ بخش اول: عبادت و بندگي در رفتار و منش امام (عليه السلام) و بخش دوم: عبادت و بندگي در سخنان آن حضرت.

در بخش اول اگر يك واقعه در چند جا ذكر شده بود مناسب ترين و جذاب ترين آن انتخاب گرديد. در بخش دوم بيشتر از كتاب موسوعة كلمات الامام الحسين و ترجمه آن كه توسط انتشارات مدرسه تاكنون 5 جلد آن منتشر شده و نيز كتاب فرهنگ سخنان امام حسين اثر مرحوم دشتي استفاده شده است.

همچنين به دليل عمق و غناي مقاله ي «حماسه و عرفان» اثر عارف فرزانه «حضرت آيت الله جوادي آملي» اين مقاله به طور كامل در بخش اول آمده است.

در پايان بر خود لازم مي دانم كه از پيگيري هاي برادر ارجمند جناب آقاي مهندس وطني (كه اگر دلسوزي ايشان نبود اين كار به ثمر نمي رسيد)، تشكر كنم. همچنين از مساعدت هاي همسرم قدرداني مي كنم؛ به حق ايشان ياور و كمك كار خوبي در همه كارها و از جمله اين اثر براي من بودند.

در بخش فيش برداري از برادر ارجمند مجتبي كرباسچي و فرزندانم سيد مهدي و سيده فاطمه كمال امتنان را دارم. بدون شك اين اثر خالي از عيب نيست و از انتقادات و پيشنهادات بزرگواراني كه بر من منت بگذارند با كمال ميل استقبال خواهم كرد.

«اللهم لك الحمد حمد الشاكرين لك علي مصابهم الحمدلله علي عظيم رزيتي اللهم ارزقني شفاعة الحسين يوم الورود و ثبت لي قدم صدق عندك مع الحسين و اصحاب الحسين الذين بذلوا مهجهم دون الحسين (عليه السلام)».



[ صفحه 15]




بازگشت