نشانه هاي مؤمن


قرآن مجيد و كتاب هاي اصيل حديث براي انسان مؤمن ارزش و عظمتي قائلند كه براي چيزي در آفرينش، پس از خدا و انبيا و ائمه، به اين اندازه ارزش قائل نيستند.

مؤمن ماه آسمان حيات، خورشيد عالم معني، و نور زمين و آسمان است.

قال النبي صلي الله عليه و آله: مثل المؤمن عند الله كمثل ملك مقرب، و ان المؤمن اعلي عند الله من ملك مقرب [1] .

رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: مؤمن نزد خداوند همانند ملك مقرب است، و به حقيقت كه مؤمن نزد خداي بزرگ از ملك مقرب بالاتر است.

ان رسول الله صلي الله عليه و آله نظر الي الكعبة فقال: مرحبا بالبيت ما اعظمك و ما اعظم حرمتك علي الله! و الله للمؤمن اعظم حرمة منك لان الله حرم منك واحدة و من المؤمن ثلاثة: ماله و دمه و ان يظن به ظن السوء [2] .

در روايت آمده كه رسول خدا صلي الله عليه و آله به كعبه نظر فرمود و اين چنين به خانه ي حق خطاب كرد: آفرين به بيت الهي، چه عظيم است قدر و منزلت تو و حرمتي كه نزد خدا داري! به خدا قسم مؤمن احترامي عظيم تر از تو دارد، چرا كه خداوند براي تو يك حرمت قرار داد



[ صفحه 68]



و براي مؤمن سه حرمت: حرمت در مال و در خون و در آبرو كه نبايد به او گمان بد برد.

قال الصادق عليه السلام: المؤمن اعظم حرمة من الكعبة [3] .

امام صادق عليه السلام فرمود: مؤمن حرمتي بزرگتر از كعبه دارد.

اين چنين انسان هاي والا و با عظمتي داراي خصوصيات و ويژگي هايي هستند كه نشان دهنده ي اعتقاد آنان به خدا و قيامت و بيان كننده ي طهارت ظاهر و باطن آن هاست.

قرآن و روايات به خصوصيات و نشانه هاي مردم مؤمن اشاره دارند تا از جهتي چهره ي ملكوتي آنان را به جامعه ي انساني بشناسانند و از جهت ديگر، درس و پندي براي مردم باشد تا آن نشانه ها را در وجود خود تحقق بخشند.

در ميان نشانه ها و خصوصيات مردم مؤمن نماز جايگاه مخصوصي دارد و شايد بتوان گفت نماز در رأس تمام خصوصيات مردم مؤمن پس از ايمان به خدا و روز قيامت است. اين رساله اگر بخواهد از هر آيه و روايتي فقط قسمت مربوط به نمازش را بياورد، شايد از چهره ي زيباي آيه و روايت بكاهد. به ناچار آيات و رواياتي كه در آن ها ذكري از نماز به عنوان نشانه ي مردم مؤمن آمده تمامش را نقل مي كند تا علاوه بر توجه به نماز به ساير خصوصيات مردم مؤمن نيز توجه شود.

در اين قسمت، تذكر اين نكته ضروري به نظر مي رسد كه به خاطر مفصل نشدن رساله از ذكر اصل آيات و روايات خودداري مي كنم و تنها ترجمه ي آيات و روايات را در معرض تماشاي خوانندگان مي گذارم.



[ صفحه 69]




پاورقي

[1] جامع الأخبار: 85، فصل 41؛ بحارالأنوار: 10 / 367، باب 20، حديث 6 (با كمي اختلاف).

[2] مشكاة الأنوار: 78، فصل 4؛ بحارالأنوار: 71، 64، الأخبار، حديث 39.

[3] الخصال: 1 / 27، حديث 95؛ بحارالأنوار:65 / 16، باب 15، حديث 20.


بازگشت