برنامه هاي عيد فطر


نخستين برنامه روز عيد فطر پيش از برگزاري نماز عيد فطر اين است كه هر فرد متمكن بايد در حدود سه كيلو از خوردني ها و مأكولات معمولي از قبيل برنج، گندم، خرما، كشمش يا معادل قيمت و ارزش آنها را به عنوان «زكات فطر» به مستمندان شهر و محل زندگي خود بپردازد و در پرداخت آن خويشاوندان و همسايگان و نيازمندان آبرومند را بر ديگران مقدم دارد.

زكات فطره بايد از طرف تمام افراد عائله پرداخت شود و رئيس عائله و خانواده موظف است كه از طرف ديگر افراد مورد تكفل خود هم بپردازد. يقينا اين مقدار از زكات، زكات فطره اگر به صورت منظم و اصولي گردآوري شود و به مصارف واقعي خود برسد مي تواند رقم بسيار بزرگي را تشكيل دهد و گره اي از مشكلات اقتصادي و



[ صفحه 80]



نيازمندي افراد ملت را بازگشايد و گشايشي در امور فقراء و نيازمندان ايجاد نمايد.

اينك چند مسئله شرعي از رسائل علميه مراجع عاليقدر تقليد در اين مورد نقل مي گردد تا حدود وظايف مسلمانان را در سراسر محيط اسلامي روشن سازد.

1- انسان بايد زكات فطره را به قصد قربت يعني محض انجام فرمان خداي عالم، بدهد و موقعي كه آن را مي پردازد نيت پرداخت فطره نمايد كسي كه نماز عيد فطر مي خواند بنابر احتياط واجب بايد فطره را پيش از نماز عيد فطر بدهد. (مسئله 2029 توضيح المسائل)

2- كسي كه موقع غروب شب عيد فطر بالغ و عاقل و هوشيار است خود فقير و بنده ي كسي نيست براي خودش و كساني كه نان خور او هستند هر نفري يك صاع كه تقريبا سه كيلو است گندم، جو، برنج، خرما، كشمش ذرت و مانند آنها (از مواد غذائي) را به مستحق بدهد و اگر پول يكي از اينها را هم بدهد كافي است. (مسئله 1991)

3- فطره ي طفلي كه از مادر يا دايه شير مي خورد بر كسي است كه مخارج مادر يا دايه را مي دهد و فطره مهماني كه شب عيد فطر با رضايت صاحب خانه، وارد منزل شده است و نان خور او محسوب مي شود بر عهده ي ميزبان است. (مسئله 3023)



[ صفحه 81]




بازگشت