دستور نماز آيات


نماز آيات دو ركعت است و در هر ركعت پنج ركوع وجود دارد و به دو صورت مي توان آن را انجام داد:

1- پس از نيت و تكبيرةالاحرام حمد و سوره را بخواند و به ركوع رود و پس از ركوع دوباره حمد و سوره را بخواند و به ركوع رود به همين ترتيب تا به ركوع پنجم رسد و پس از اين ركعت، ركعت دوم را



[ صفحه 73]



نيز به همين صورت انجام دهد و پس از دو سجده ركعت دوم تشهد بخواند و سلام دهد.

2- نحوه ي دوم آن است كه پس از نيت و تكبيرةالاحرام حمد را بخواند و سوره را به پنج قسمت تقسيم نمايد و پس از حمد قسمت اول سوره را بخواند و به ركوع رود و پس از سر برداشتن از ركوع بدون آنكه حمد را بخواند قسمت دوم آيه سوره را بخواند و به ركوع رود و پس از آن قسمت سوم سوره، پس قسمت چهارم، سپس قسمت پنجم و به ركوع رود و پس از بلند شدن از ركوع به سجده رود و پس از انجام دو سجده، ركعت دوم را به همان ترتيب ركعت اول انجام دهد و پس از انجام ركوع و سجود تشهد بخواند و سلام دهد...

در ترتيبي كه مي خواهد سوره را پنج قسمت كند احتياط لازم آنست كه بسم الله الرحمن الرحيم يا كمتر از يك آيه را به عنوان يك قسمت قرار ندهد مگر اينكه آن قسمت از آيه، جمله مستقلي باشد كه مفيد معنا و مفهومي باشد.

فقهاي اعلام فرموده اند: اگر در نماز واحد در ركعت اول به ترتيب نخستين، و در ركعت دوم به ترتيب دوم انجام وظيفه نمايد مانعي ندارد، همچنين در موقع رديف دوم مي تواند در ركعت اول يك سوره و در ركعت دوم سوره ديگري را انتخاب نمايد و ضرورت ندارد كه تنها يك سوره را تقسيم نمايد.

در نماز آيات مستحب است به جاي اذان و اقامه سه بار به اميد ثواب «الصلاة» را بگويد و باز مستحب است پيش از ركوع دوم،



[ صفحه 74]



چهارم، ششم، هشتم، دهم قنوت انجام دهد و اگر يك قنوت پيش از ركوع پنجم و قنوت ديگر پيش از ركوع دهم نيز انجام دهد مانعي ندارد ولي بهتر است به قصد رجاء و اميد ثواب باشد نه به نيت ورود و تشريع.

هر يك از ركوعهاي نماز آيات ركني است كه اگر از روي عمد يا سهو زياد يا كم شود نماز باطل است.

نماز آيات را مي توان به جماعت برگزار نمود و كيفيت آن همانند نمازهاي يوميه است كه به صورت دسته جمعي برگزار مي شود.

اگر فردي در ايام حيات و زندگي موفق به انجام نماز آيات نگردد، لازم است وصيت كند تا پس از فوت او به جا آورند هر چند انجام دادن ديگران همانند خود شخص نخواهد بود.


بازگشت